ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Херсоні активно працюють до п’яти сайтів і немає жодного телеканалу – представник ІМІ

12.04.2023, 17:22
Автор фото – Антон Федоров
Автор фото – Антон Федоров

Медіа Херсонщини відновлюють роботу після російської окупації, хоча цей процес дуже повільний. Зокрема, у Херсоні активно працюють до п’яти сайтів, лише дві радіостанції та немає жодного телеканалу.

Про це розповів головний редактор видання "Мост", представник Інституту масової інформації в області Сергій Нікітенко під час форуму "Свобода вираження поглядів в Україні в часи війни", організованого в Києві за ініціативи Freedom House, повідомляє ZMINA.

Журналіст розповів, що під час окупації в Херсоні закрилися до 15 сайтів і всі телеканали. Редакція одного телеканалу перейшла на бік окупантів. 

Зараз медіа Херсонщини відроджуються, але досі не працює телебачення, оскільки росіяни, відступаючи, підірвали вежу. Зокрема, телеканал "Херсон+" активний лише на сайті та в соцмережах.

"Понад 70% місцевих журналістів кажуть, що є проблема з фінансами. Інші під час окупації закрилися не з цієї причини, а тому, що вони самі чи їхні рідні залишалися в Херсоні. Знаю кілька медіа, що почали працювати з 11 листопада 2022 року – дати деокупації нашого регіону, і це дуже показово", – уточнив Нікітенко.

Серед проблем, які заважають роботі медіа, він також назвав зонування, що запровадили військові для журналістів щодо доступу до територій, де точаться бої.

"Дуже дивно, коли легендарна Чорнобаївка, в яку досі прилітає і яка розташована в передмісті Херсона, – це жовта зона, а якийсь там Давидів Брід, що розташований від умовного фронту за сотні кілометрів, червона", – пояснив він.

Водночас представник ІМІ зазначив, що є діалог з військовими, міською адміністрацією щодо доступу до цих територій.

Як повідомляв ІМІ, 3 березня 2022 року в Херсоні окупанти захопили приміщення філії Суспільного, а навколо будівлі встановили розтяжки. Там влаштували одну зі своїх штаб-квартир. Обладнання вивезли, кабінети "перевернули", у дворі філії скупчення військової техніки, розповіли кореспонденти Суспільного.

Херсонська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактами захоплення та мінування силовиками РФ будівлі херсонського філіалу Суспільного мовника. Провадження відкрито за ст. 341, ч. 1 ст. 438 КК України – захоплення державних або громадських будівель, споруд, а також порушення законів та звичаїв війни.

16 травня 2022 року Суспільне заявило, що російські військові розікрали філію "Суспільне Херсон" та створюють на його базі пропагандистський канал. 

12 листопада 2022 року російські окупанти при відступі з Херсона на лівий берег Дніпра підірвали телевізійну вежу.

Після звільнення міста менеджер "Суспільне Херсон" Михайло Сваричевський повернув український прапор на будівлю філії у звільненому Херсоні.

Liked the article?
Help us be even more cool!