ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кам’янці-Подільському журналістів не допустили на засідання в міськраді

20.09.2022, 11:48
Фото – скриншот з відео ТРК "Кам’янець-Подільський"
Фото – скриншот з відео ТРК "Кам’янець-Подільський"

У Кам’янці-Подільському (Хмельницька область) знімальну групу ТРК “Кам’янець-Подільський” не допустили на засідання координаційної ради, яке відбулося в міській раді. Про це йдеться в сюжеті телеканалу. 

Відмову посадовці мотивували тим, що засідання проводилося в закритому режимі, оскільки питання під час засідання робочої групи розглядалися стратегічні. Про нього Кам’янець-Подільська міська рада повідомила на своєму сайті 14 вересня.

Скриншот новини із сайту Кам’янець-Подільської міськради

За словами журналістів, питання щодо проведення засідання в закритому режимі не ставилося на голосування членів робочої групи.

“Координаційна рада при міському голові з питань підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період. Це вже не перше їхнє засідання, але ми на попередніх не були, а на це вирішили піти. Начебто члени комісії всі сиділи собі й мовчали. Але як прийшов міський голова, то зразу вони почали консультуватися. 10 хвилин вони консультувались і потім нам сказали, що “вибачте, просимо вас вийти, тому що ми інформацію вам розкажемо потім на брифінгу, бо ми зараз будемо називати адреси стратегічних об'єктів, і це не можна оприлюднювати”, – розповіла про ситуацію з недопуском регіональній представниці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі журналістка Інна Дорога.

Як видно із сюжету, цю інформацію журналістам повідомила Ірина Шелепницька, депутатка та завідувачка відділу інформаційної діяльності, взаємодії з органами влади та інститутами громадянського суспільства Кам’янець-Подільської міськради.

“Представники преси, просимо покинути зал, тому що будуть називатися стратегічні адреси. По завершенню цієї групи буде проведено брифінг. Ми вас повідомимо і запросимо”, – сказала Ірина Шелепницька.

Представниця ІМІ впродовж трьох днів намагалась отримати коментар у депутатки Ірини Шелепницької щодо заборони для журналістів. Проте депутатка, посилаючись на свою зайнятість, просила її перенабрати. Під час останньої спроби отримати коментар депутатка збила дзвінок. Також представниці ІМІ не вдалося зв’язатися для отримання коментаря з міським головою Кам’янця-Подільського Михайлом Посітком. Він не відповідав декілька разів на телефонні дзвінки.

Разом з тим у міській раді дотримали свого слова та наступного разу все ж таки провели брифінг для місцевих журналістів. На своєму ж офіційному сайті міськрада написала основні тези з цього брифінгу.

Скриншот новини із сайту Кам’янець-Подільської міськради

“Для проведення закритого засідання колегіального суб'єкта владних повноважень дійсно потрібне окреме рішення, й це мало б бути визначено його регламентом чи іншим подібним документом. До речі, ніщо не заважало зробити закритим розгляд лише тих питань, де йшлося про стратегічні об'єкти. Інша справа, що не до кінця зрозуміло, що це за координаційна рада й наскільки цей орган формалізований”, – прокоментував норми чинного законодавства щодо проведення засідань колегіальних органів юрист ІМІ Роман Головенко.

Як зазначає представниця ІМІ, також місцеві журналісти нарікають на практику міської ради, яка від початку війни припинила проводити онлайн-трансляції засідань сесії Кам’янець-Подільської міської ради та не оприлюднює записів цих трансляцій, хоча це передбачено чинним регламентом ради. З першим журналісти в умовах війни ще згодні погодитись, однак чому не відбувається оприлюднення записів трансляцій через декілька днів – вони не розуміють.

Представниці ІМІ з цього питання також не вдалось отримати пояснення посадових осіб Кам’янець-Подільської міської ради.

“Законодавство України про місцеве самоврядування містить обов'язок проводити трансляцію засідання ради лише для випадків дистанційних засідань (пп. 5 п. 11-1 Прикінцевих і перехідних положень), тобто коли депутати не збираються в залі, а підключаються через інтернет. Тому, коли проводиться засідання наживо, відсутність трансляції однозначно буде порушенням хіба тоді, коли її обов'язковість визначено регламентом ради чи іншим подібним документом. В іншому разі тут уже така сіра зона, в якій законодавець поки не зобов'язав місцеві ради здійснювати трансляції своїх сесій”, – прокоментував ситуації щодо необхідності трансляції засідань місцевих рад юрист ІМІ Роман Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!