ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кропивницькому суддя через присутність на засіданні журналістів переніс його, навіть не відкривши

16.12.2020, 14:46
Фото – alo-advokat.com.ua/
Фото – alo-advokat.com.ua/

Суддя Кіровського районного суду міста Кропивницького Руслан Бурко через присутність на засіданні журналістів переніс його, навіть не відкривши. 

Про це представникові ІМІ в Кіровоградській області повідомила журналістка-фрілансерка Анастасія Зубова, яка за відповідним фактом подала заяву до поліції. 

Медійниця стверджує, дії судді не лише суперечать чинному законодавству, а й порушують її право на виконання своїх професійних обов'язків.

“Перед початком судового засідання суддя Руслан Бурко заявив, що неучасники процесу мають залишити засідання. Підстави – карантинні обмеження. Я звернулася до нього, пославшись на гласність судового процесу, вказала, що засідання не закрите. Однак суддя не лише не запропонував перенести засідання в більше приміщення чи залишитися, але з дотриманням півтораметрової дистанції, а просто переніс засідання і залишив залу. Саме засідання суддя, до речі, так і не відкрив”, – розповіла журналістка. 

Водночас вона наголосила, що судові засідання і так відбуваються зрідка, а на це засідання “нарешті через процедуру приводу змогли доставити обвинуваченого, очікувалось остаточне рішення, а суддя просто взяв і грюкнув дверима перед усіма учасниками процесу”.

Окрім власне заяви до поліції Анастасія Зубова планує звертатися зі скаргами на дії судді до уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Вищої ради правосуддя.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважує, що така поведінка судді порушує вимоги Кримінального процесуального кодексу України, зокрема статті 322, якою визначається безперервність судового процесу і виключний перелік випадків, коли суддя має право відкласти судове засідання. 

Він нагадав, що стаття 328 Кримінального процесуального кодексу України визначає:

"Стаття 328. Право перебувати в залі судового засідання

  1. Кількість присутніх у залі судового засідання може бути обмежена головуючим лише в разі недостатності місць у залі судового засідання.
  2. Близькі родичі та члени сім’ї обвинуваченого і потерпілого, а також представники засобів масової інформації мають пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання”.

“Таким чином, відмова судді виконувати свої обов'язки через присутність у залі судових засідань має ознаки порушення гласності судового процесу, яка може призводити до дисциплінарної відповідальності судді відповідно до законодавства про судоустрій та статус суддів”, – зазначив Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!