ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму окупанти порушили ще дві адміністративні справи щодо правозахисника Джеппарова

24.05.2023, 17:45
Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

В окупованому Криму Центр з протидії екстремізму РФ склав на кримськотатарського правозахисника Абдурешита Джеппарова ще два адміністративні протоколи – про "дискредитацію використання Збройних сил Російської Федерації" (за частиною першою статті 20.3.3 КпАП РФ) та "зловживання свободою масовою інформацією" (за частиною дев'ятою статті 5 КпАП РФ), повідомляє "Кримська солідарність".

Джеппаров, за версією оперативника ЦПЕ та лейтенанта поліції Романа Філатова, який склав протоколи, адміністрував у соціальній мережі "Facebook" сторінку громадського руху "Qirim Gayesi" ("Кримська ідея") і поширив "відомо недостовірну суспільно значущу інформацію під виглядом достовірних повідомлень". Крім цього, кримськотатарський правозахисник, на думку оперативника, "висловив свою незгоду з діями Збройних сил Російської Федерації щодо проведення спеціальної військової операції на території України".

У публікаціях йдеться про події у Феодосії у квітні 2023 року та переміщення громадян України до Криму, зокрема й про дітей.

"Водночас дії Джеппарова не містять ознак кримінального діяння", – підсумував Філатов.

Сам правозахисник зізнається, що справді був одним із засновників громадського руху, проте до публікацій на сторінці спільноти жодного стосунку не має.

"У них логіка така: якщо я засновник, то я адміністратор. Навіть коли я був під арештом, там виходили публікації. Це доводить те, що я в принципі не маю стосунку до адміністрування сторінки", – стверджує правозахисник.

Повістку до суду Абдурешиту Джеппарову вручили після того, як він відбув 12 діб адмінарешту за попередньою адміністративною справою. 13 червня та 14 липня 2023 року Київський районний суд Сімферополя розгляне нові адміністративні протоколи.

За інформацією проєкту Радо Свобода "Крим.Реалії", 16 березня 2023 року російські силовики вже проводили обшук у будинку правозахисника. До Джеппарова тоді не допустили адвокатів. Після обшуку російські силовики відвезли чоловіка до райвідділу поліції. Пізніше Білогірський районний суд, підконтрольний Росії, заарештував його на 15 діб за звинуваченням у "пропаганді нацистської атрибутики чи символіки" в соцмережах. МЗС України й Представництво Президента України в АР Крим закликали звільнити Абдурешита Джеппарова. 31 березня він вийшов на свободу після 15 діб адміністративного арешту.

26 квітня 2023 року окупаційний Білогірський райсуд у Криму заарештував кримськотатарського правозахисника Абдурешита Джеппарова на 12 діб за "непокору поліції". Днем раніше, 25 квітня, у помешканні правозахисника окупанти провели обшук.

Liked the article?
Help us be even more cool!