ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму російські силовики затримали блогера Ролана Османова

13.07.2022, 14:12
Фото – фейсбук Ролана Османова
Фото – фейсбук Ролана Османова

В окупованому Криму біля будівлі “Верховного суду” російські силовики затримали кримськотатарського блогера та громадського активіста Ролана Османова.

Про це повідомила Кримськотатарська журналістка Лютфіє Зудієва.

За її словами, Ролан Османов зв'язався з кримськотатарським активістом Леммаром Юнусовим і повідомив, що його доставили до будівлі Центру протидії екстремізму в Сімферополі. Для надання юридичної допомоги до Османова вже виїхав адвокат Іслам Веліляєв.

Зазначимо, що протягом трьох днів – 13, 14, 15 липня 2022 року – о 10:00 в окупаційному Верховному суді Криму, біля якого затримали Османова, триватимуть судові засідання в справі Нарімана Джеляла, Асана Ахтема Азіза Ахтема: російське слідство підозрює їх у “диверсії на газопроводі” під Сімферополем.

Згодом голова Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв повідомив, що Ролана Османова звинувачують за двома статтями. Зокрема, за ст. 20.3.3. КоАП РФ ("Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у зазначених цілях") та ст. 19.3. КоАП РФ ("Непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції, військовослужбовця, співробітника органів федеральної служби безпеки, співробітника органів державної охорони, співробітника органів, які здійснюють федеральний державний контроль (нагляд) у сфері міграції, або співробітника органу або установи кримінально-виконавчої системи або співробітника військ національної гвардії Російської Федерації").

Ці статті передбачають  адміністративний штраф розміром від тридцяти тисяч до п'ятдесяти тисяч рублів та адміністративний штраф розміром від двох тисяч до чотирьох тисяч рублів, або ж адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб, або обов'язкові роботи на строк від сорока до ста двадцяти годин.

Нагадаємо, 4 вересня 2021 року російські силовики провели в Криму п'ять обшуків і після цього затримали п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, двоюрідних братів Асана та Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова.

Після затримання п'ятьох кримських татар російські силовики затримали ще 40 людей, які прийшли до будівлі управління ФСБ у Сімферополі, щоб дізнатися про долю тих, кого затримали раніше. Серед них були активісти, громадянські журналісти та родичі.

3 грудня 2021 року “Київський районний суд” Сімферополя розглянув матеріали про адміністративне правопорушення щодо блогера Ролана Османова, якого біля будівлі ФСБ затримали силоміць. “Суддя” Галина Хулапова визнала його винним у порушенні обмежень режиму підвищеної готовності та призначила штраф у 15 тисяч рублів.

Як повідомляв ІМІ, 4 лютого 2022 року окупаційний Верховний суд Криму відхилив апеляцію на рішення “Київського райсуду”, який оштрафував кримськотатарського блогера Ролана Османова.

Liked the article?
Help us be even more cool!