ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Луцьку журналістку не пустили на судове засідання

04.07.2022, 10:00
Фото - mi100.info
Фото - mi100.info

Журналістку ІА “Волинська служба новин” Юлію Антонюк не пустили на засідання Луцького міськрайонного суду Волинської області, посилаючись на карантинні обмеження.

Про це журналістка повідомила представниці ІМІ у Волинській області. 

Так, суд 30 червня мав розглянути справу щодо скасування розпорядження про звільнення, стягнення невиплаченої заробітної плати за час вимушеного прогулу колишнього експосадовця Підгайцівської сільської ради Георгія Штефанеси. Він і був позивачем до вищевказаної сільської ради. Нагадаємо, що мова йде про того самого Георгія Штефанесу, який напав на журналістку Людмилу Яворську, коли вона прийшла до Підгайцівської сільської ради у 2021 році. 

Проте Юлії Антонюк відмовили у присутності на судовому засіданні, аргументуючи це відмовою сторін засідання та карантинними обмеженнями.

“Перед початком судового засідання я написала клопотання про допуск, як представника засобів масової інформації, до засідання у довільній формі з вказанням усіх особистих даних. Оскільки, за словами працівниці судової установи, у них немає зразка такого документа, саме це клопотання було передане працівнику суду. Після запрошення до зали суддя попередила про те, що на засіданні буде присутня журналістка. Після попросила пред'явити документи й повідомити причину своєї присутності на засіданні. А саме, для висвітлення судового розгляду у вищевказаному інтернет-виданні”, - розповіла журналістка. 

Після цього суддя поцікавилася у присутніх, чи не проти вони присутності журналіста, на що представник позивача заперечив це. Наголошуючи, що заперечує присутність даного журналіста, аргументуючи карантинними обмеженнями, які діють до 31 серпня 2022 року. І просив суд дотриматися даних обмежень, аби на засіданні були присутні лише учасники справи. Дослівно: “Так, як і було до цього”. 

Відповідач - представник Підгайцівської сільської ради, також висловив заперечення щодо присутності журналістки на засіданні з аналогічних причин.

У підсумку суд ухвалив відмовити представниці ЗМІ у присутності у залі, оскільки обидві сторони заперечили це, і діють карантинні обмеження та попросили покинути приміщення зали.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що суд може прийняти рішення про обмеження доступу осіб, які не є учасниками судового процесу, в судове засідання під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, якщо участь в судовому засіданні становитиме загрозу життю чи здоров’ю особи.

Водночас, за його словами, згідно ст. 25 ЗУ “Про інформацію”, для журналістів є виняток і можливість працювати. Зокрема, після пред'явлення документа, що засвідчує його професійну належність, працівник засобу масової інформації має право збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безпорядків, воєнних дій та на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжиті адміністративні та медико-санітарні заходи (карантин), крім випадків, передбачених законом. (ч. 4 ст. 25 в ред. 2020 р.).

Тож Роман Головенко порадив журналістці звертатися до Державного бюро розслідувань через ситуацію, що склалася.

Liked the article?
Help us be even more cool!