ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Лимані затримали колаборантку, яка здавала патріотів та поширювала російську пропаганду

01.12.2022, 11:13
Фото - Донецька обласна прокуратура
Фото - Донецька обласна прокуратура

Правоохоронці затримали у деокупованому Лимані (Донецька область) мешканку міста, яка добровільно співпрацювала з окупантами, здавала учасників руху опору та поширювала пропагандистські листівки. Про це повідомляють СБУ та Донецька обласна прокуратура.

Жінку викрили в результаті стабілізаційних заходів у звільнених районах Донецької області.

За даними слідства, у липні 2022 року під час окупації міста російськими військовими, громадянка почала добровільно працювати на ворога та обійняла керівну посаду так званої голови мікрорайону “Північний” адміністрації міста Красний Лиман фейкової республіки “ДНР”.

“Правопорушниця призначала на посади заступників та вуличних по мікрорайону, надавала розпорядження щодо перепису населення, а також поширювала бланки заяв про вступ до так званого “громадського руху “ДНР”, - зазначає прокуратура.

Крім того, вона допомагала загарбникам організовувати незаконний референдум щодо “приєднання” регіону до РФ. 

“Для забезпечення підтримки “нової влади” і збору потрібної кількості “голосів” вона пропонувала “гумдопомогу” з РФ у вигляді продуктового набору з пропагандистськими листівками. У разі незгоди підтримати фейковий плебісцит, погрожувала “скаргою” до окупаційних органів та репресіями”, - повідомила СБУ.

Після звільнення Лиману колаборантка намагалась переховуватись і тим самим уникнути правосуддя.

Жінку затримали і повідомили про підозру за ч.5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України.

Суд обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Liked the article?
Help us be even more cool!