ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві після восьми місяців війни відновили друк газети "Вечірній Миколаїв"

07.11.2022, 10:37
Фото – Вечірній Миколаїв
Фото – Вечірній Миколаїв

Через вісім місяців після початку повномасштабної війни в Миколаєві відновили друк міської газети "Вечірній Миколаїв". Про це повідомляє регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області.

Вперше після 24 лютого "Вечірній Миколаїв" вийшов друком 27 жовтня.

На сайті газети доступна електронна версія друкованого видання, де можна ознайомитись із колонкою редактора Станіслава Козлова, у якій він розповідає про ситуацію, що склалась у виданні з початком війни Російської Федерації проти України.

"Новинне друковане видання – безперервне виробництво. Зупинити його – це все одно, що зупинити піч кальцинації та глиноземному заводі: пропаде велика кількість сировини, зламається обладнання, захисна футерівка. І потім доведеться вкласти масу засобів та праці, щоб запуститися знову. Так відбулось і з "ВМ". Припинилася доставка газети (більшість наших читачів – це підписники, яким видання доставляють поштою)", – пише Станіслав Козлов.

Він розповів, що газета втратила обладнання, меблі та документи, які зберігались у приміщенні видання в будівлі Миколаївської міської ради.

"У перший день війни нам заборонили вхід до редакції, яка знаходиться в будівлі мерії. І, коли нам вдалося туди ненадовго потрапити, ми побачили неймовірне: виламані двері кабінетів, винесені сейфи та частина меблів, оргтехніка та документація розкидані по підлозі та частково зникли. Пояснення цьому – будівлю поспіхом готували до оборони. Картину завершили ворожі обстріли, коли вибуховою хвилею нам вибило віконне скло", – пише головний редактор "Вечірнього Миколаєва".

Водночас газета більше не отримує доходів від реклами та висвітлення діяльності органів влади, які становили головну статтю доходів газети. Тоді як гроші від передплати та реалізації закривали лише невелику частину собівартості випуску видання і витрачалися практично одразу, а потім весь рік редакція жила за кошт рекламодавців.

"Навесні ми залишилися без реклами, без техніки, без приміщення, без гарантії доставки. У нас немає ні газетних підшивок, ні бухгалтерських документів, ні цифрового та фотоархіву, ні книги наказів, ні оригіналів договорів – нічого! Талони на кілька сотень літрів палива, частина особистих речей та грошей співробітників – і ті зникли. Те, що ми є незалежним виданням, зіграло з нами злий жарт. Медіа, що наближені до влади, належать політикам, успішним бізнесменам та їх структурам, продовжують фінансуватися навіть в умовах війни. Ми – ні. А розраховувати на допомогу благодійників нереально, оскільки в аналогічному тяжкому становищі опинилися сотні українських місцевих газет, телеканалів, інтернет-видань", – пише Станіслав Козлов.

З квітня колектив перестав отримувати зарплату. Опинившись без засобів до існування, рятуючи родини, частина співробітників виїхала з міста, яке залишилося без води та обстрілюване ворогом. 

"Ми намагалися знайти хоч якісь заробітки, щоб вирішити питання елементарного виживання. Війна принесла надтяжку кризу, яку "Вечірній Миколаїв" не знав за всі 32 роки існування. Ми виявились у найбільш вразливому положенні, оскільки іншим ЗМІ, хоча вони також втратили рекламодавців, вдалося хоча б зберегти редакційне майно", – пише Станіслав Козлов.

Попри форс-мажорні обставини, зазначає він, продовжує працювати сайт "Вечірнього Миколаєва" та телеграм-канал. 

І тепер редакція відновлює випуск друкованої газети. Зі слів Станіслава Козлова, журналісти працюють на волонтерських засадах та працюють з дому. 

"Переживши безліч проблем, ми знову разом. Час диктує свої закони. Тепер ми випускаємо газету в себе вдома та на волонтерських засадах, оскільки грошей на офіс та зарплату в нас немає. В умовах воєнного стану "Вечірка" зміниться. Газета прифронтового Миколаєва буде виходити щотижня без телепрограми… А газетну площину, яка звільнилася, ми будемо намагатися використовувати, надаючи читачам корисну інформацію", – написав Станіслав Козлов.

Він додав, що в газеті буде тепер більше українськомовних матеріалів. Зазначимо, що до цього газета була російськомовною.

"Вечірній Миколаїв" – російськомовна газета, була зареєстрована в 1990 році як офіційний орган Миколаївської міської ради. Із 2018 року газета стала незалежним виданням.

Liked the article?
Help us be even more cool!