ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Рівному посадовці не надають інформації журналістам, прикриваючись війною

09.08.2022, 14:00

Упродовж трьох місяців редакція "Четвертої влади" намагалась отримати відповіді на запити щодо доступу до публічної інформації від місцевих рад, комунального підприємства підприємств та суду. Однак відомості не надавали, посилаючись на військову агресію росії. Тоді як на Рівненщині немає військових дій і установи працюють у звичному порядку. 

Про це інформує “Четверта влада”

Журналісти намагались отримати інформацію про зарплати міських голів та їхніх заступників. Однак Рівненська, Вараська, Дубенська міські ради відомості не надали. 

Також журналісти не змогли отримати інформацію щодо часу розгляду конкретних справ у Рівненському міському суді, інформацію про каналізаційні мережі в Рівнеоблводоканалу та перелік людей, які отримали службове житло в Рівненській міській раді. 

У всіх випадках було приблизно однакове пояснення – до закінчення воєнного стану інформацію давати не збираються.

Рівненська міськрада, крім того, зарахувала інформацію про осіб, які отримали службове житло, до інформації “з обмеженим доступом”, розголошення якої в умовах воєнного стану та повномасштабного вторгнення збройних сил російської федерації начебто може спричинити істотну шкоду інтересам нацбезпеки, територіальній цілісності держави. “Оскільки здатне негативно вплинути на виконання вищезгаданими органами своїх конституційних функцій”, – відповіла Рівнерада.

Редакція "Четвертої влади" вважає, що в так в протизаконний спосіб міські посадовці хочуть приховати роздавання житла прокурорам.

Медіаюристка громадської організації "Платформа прав людини" адвокатка Людмила Опришко вважає, що те, що війна справді заважає посадовцям виконати свої зобов'язання, тобто відповісти на запит журналістів, потрібно ще довести. Вона зазначає, що в умовах широкомасштабної збройної агресії росії на території України різні органи влади та структури опинились у різних умовах.

"Зрозуміло, що ті з них, які перебувають на лінії фронту чи наближених місцевостях або на тимчасово окупованих територіях, виконувати вимоги Закону "Про доступ до публічної інформації" не можуть", – розповіла Людмила Опришко "Четвертій владі".

 

Liked the article?
Help us be even more cool!