ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Тростянці на Сумщині журналістів не пустили на судове засідання

28.01.2021, 10:00
Фото – скріншот з онлайн-трансляції газети "Тиждень"
Фото – скріншот з онлайн-трансляції газети "Тиждень"

Журналісти тростянецької газети “Тиждень” не змогли потрапити на засідання Тростянецького районного суду Сумської області, відповідачем у якому є міський голова.

Про це представнику ІМІ в Сумській області повідомив редактор видання Павло Зленко.

Так, на 9:15 26 січня було призначене чергове засідання суду в справі щодо корупційних дій міського голови Тростянця Юрія Бови, а о 9:00 розпочалося пікетування суду громадськими активістами, які вимагали розблокувати розгляд справи, що переносилася вже 18 разів. Ще в липні 2020 року на міського голову слідчий обласного управління з економічних розслідувань склав чотири протоколи про корупційні правопорушення. Юрія Бову звинувачують в укладенні договорів зі своєю дружиною Рітою Бовою, власницею газети “Круглий двір”, щодо фінансування з міського бюджету розміщення оголошень міської ради.

Тростянецьке видання “Тиждень” проводило онлайн-трансляцію пікету, а коли редактор Павло Зленко з оператором спробували потрапити на судове засідання, їм у цьому відмовили. Представники суду послалися на карантинні обмеження і запропонували користуватися онлайн-трансляцією.

“Але там не всіх чутно, і ми не бачимо сторони, реакцію адвоката і навіть не можемо після закінчення взяти коментарі, адже учасники засідання можуть вийти з іншого входу суду, враховуючи те, що під судом відбувається пікет”, – пояснив представнику ІМІ в Сумській області Павло Зленко.

Консультантка Тростянецького районного суду Інна Самодай, яка виконує обов’язки прессекретарки, повідомила представнику ІМІ, що у зв’язку з карантинним режимом, встановленим в Україні, голова суду видав наказ стосовно особливого режиму пропуску осіб на судові засідання. Допускаються лише учасники в справі, а особи, які не є учасниками, не мають права входу до приміщення. “У нас діє особливий судовий режим на всі судові засідання, без винятку”, – заявила Інна Самодай.

На зауваження, що такі дії є незаконними й перешкоджають законній професійній діяльності журналістів, представниця суду пообіцяла розібратися в питанні.

Нагадаємо, матеріал щодо недопусків журналістів на відкриті судові засідання можна прочитати тут.

В ІМІ працює правова гаряча лінія, на якій надають консультації досвідчені медіаюристи Роман Головенко та Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ [email protected].

Liked the article?
Help us be even more cool!