ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вінниці поліція не пустила редактора видання "20 хвилин" на місце трагедії

18.07.2022, 18:02
Ліворуч оператор та журналістка комунального телеканалу "Віта", які потрапили на місце події, праворуч заступниця міського голови Вінниці Галина Якубович. Фото – фейсбук Вадима Павлова
Ліворуч оператор та журналістка комунального телеканалу "Віта", які потрапили на місце події, праворуч заступниця міського голови Вінниці Галина Якубович. Фото – фейсбук Вадима Павлова

Редактор вінницької газети RIA та сайту "20 хвилин" Вадим Павлов повідомив, що поліція перешкоджала йому в доступі до місця трагедії у Вінниці після російського обстрілу 14 липня. Також його не пропустили на брифінг міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

Про це Вадим Павлов написав на своїй фейсбук-сторінці та повідомив представнику ІМІ.

"Я приїхав на місце прильоту через 20 хвилин. Одягнули жилети з наліпками press, тому що розуміли, що можуть бути ще обстріли. Поліцейські, які натягнули стрічку, не дозволили пройти за неї. Ок. Пояснюю їм. Що Мінкультури та інформаційної політики України та Міністерство оборони дозволяє журналістам збирати (!) інформацію одразу після прильоту. Публікувати можна через три години (для цивільних об'єктів) і через 12 годин для військових. Отримую у відповідь "не можна", – написав він.

Водночас журналіст звернув увагу на вибірковість медіа, яких допускали на місце події.

"Тут повз нас проходить заступник мера Галина Якубович і що робить? Правильно. Проводить знімальну групу телеканалу "Віта". Тобто одним можна. Іншим – ні. Дзвоню начальнику обласної поліції Івану Іщенку. Прошу дозвіл зайти. Потім передаю телефон поліцейському. Пояснюю, що тут уже всіх впустили. Запускають. Ми дещо фотографуємо. Повз нас проносять тіла. Ми працюємо. І шукаємо тіло нашого друга… Через 10 хвилин підбігають поліцейські, кричать і вимагають "звалити". Кажу, що в нас є дозвіл від начальника поліції. Він відповідає, що йому пох*й на начальника. Тільки з дозволу губернатора. При ньому набираю Сергія Борзова, голову Вінницької ОДА. Він дає дозвіл. Поліцейські це чують. Я кладу слухавку. Мені кажуть: він не дозволив", – розповів Павлов. 

За його словами, він став пояснювати права журналістів, але його "почали штовхати в спину". 

"Прошу цього не робити. Знову і знову штовхає в спину і кричить "на вихід". Мудак, який це робив, – командир роти швидкого реагування Андрій Мартинюк. Після цього я залишив місце трагедії. І потім повернувся через кілька годин у складі вінницьких і міжнародних журналістів", – написав Вадим Павлов.

Також журналіст розповів, що його не пустили на брифінг міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського. "Я йду на зустріч з Монастирським. Погоджено було з СБУ. Підходжу, кажу, що я йду на зустріч з міністром. Військові по периметру кажуть – не можна йти. Хто сказав? Старший. Який старший? Такий старший. Вся розмова. І не пускають", – розповів Вадим Павлов.

Журналіст повідомив, що планує написати заяву до правоохоронних органів про перешкоджання професійній діяльності.

Нагадаємо, 14 липня російські війська обстріляли Вінницю ракетами "Калібр" 3М-14Е. Загинули 24 людини, серед них троє дітей.

Як повідомляв ІМІ, представники влади та журналістської спільноти  "Медіарух" дійшли згоди, що журналісти можуть збирати інформацію на місцях відразу після обстрілів. Водночас дозволяється оприлюднення зроблених фото та відео представниками ЗМІ та журналістами щодо подій на місці ведення бойових дій після завершення 12 годин для військових об’єктів, через три години – для цивільних об’єктів. 

Про це йдеться в опублікованій 27 квітня спільній заяві Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства оборони України та журналістської спільноти "Медіарух".

Liked the article?
Help us be even more cool!