ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Угруповання "ЛНР" створило чат-бот для полювання на партизанів, але він не має попиту – розслідування

12.05.2023, 12:28
Фото – lebakcyber.net
Фото – lebakcyber.net

Перші згадки про запуск чат-бота "Сдай пособника укропов в ЛНР" були восени 2022 року, пише "Реальна газета".

Його почали рекламувати наприкінці жовтня по телеграм-каналах, контрольованих окупаційною адміністрацією, та в місцевих групах у соцмережах "Вконтакте" та "Одноклассники".

Але із середини грудня про нього забули. 

"Чи то він виявився неефективним, чи в пропагандистів були інші клопоти. Але факт у тому, що чат-бот за адресою https://t.me/AKLPR2_bot закинули. (Назва, як можна здогадатися, розшифровується "2-й Армійський корпус, Луганська народна республіка", LPR – це "ЛНР" англійською.)", – пише видання

Перезапуск чат-бота з такою самою назвою "Сдай пособника укропов в ЛНР" тільки за новою адресою https://t.me/antiukr_bot відбувся у квітні 2023 року. За спостереженнями авторів розслідування, його піарили значно активніше, ніж попередника.

Пропагандисти почали демонструвати "дієвість" цього чат-бота. 

Тобто показувати можливість спецслужб РФ знайти, наприклад, користувача, який відкрито виступає проти російської окупації, і покарати його. Це, безумовно, посилення тиску на цивільне населення.

"Отже, про що ця історія? Передусім про те, що на тимчасово окупованій території є люди, налаштовані проукраїнськи. По-друге, про те, що вони щодня піддаються тиску, живуть під загрозою терору з боку російських спецслужб. По-третє, ми бачимо посилення репресивного апарату. І нарешті, це історія про те, що окупанти пропагують стукачество, підбурюють людей писати доноси на патріотів України, обіцяючи їм анонімність", – зазначає автор.

Наприкінці публікації він припускає, що українські хакери можуть зламати цей чат-бот і дістати інформацію про авторів доносів.

Як повідомляв ІМІ, для бахмутян створили телеграм-бот, куди можна повідомляти про позиції росіян.

Liked the article?
Help us be even more cool!