ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українська медіаспільнота просить Єврокомісію та Euronews зупинити пропаганду в російськомовній версії мовника

13.09.2022, 16:13
Фото – Euronews / Linkedin
Фото – Euronews / Linkedin

Українська медіаспільнота просить Єврокомісію та менеджмент Euronews відреагувати на маніпуляції на тему війни в ефірі російськомовної версії телеканалу Euronews.

Відповідного відкритого листа надіслано до хедофісу Euronews у м. Ліоні, до інвестиційної компанії Alpac Capital, яка нещодавно придбала контрольний пакет акцій телекомпанії Euronews і заявила про необхідність посилити "європейську ідентичність" Euronews, до Європейської Комісії, яка субсидує мовника, повідомляє "Детектор медіа".

Так, провідні медіагрупи України – 1+1 media та StarLight Media, Міністерство культури та інформаційної політики, Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, Національна суспільна телерадіокомпанія України, Медіарух, ГО "Детектор медіа", Інститут масової інформації, інші організації та медіа обʼєднали зусилля та звертаються з проханням:

  • Звернути увагу на контент російськомовної версії Euronews, залучити фахівців із пропаганди та дезінформації до аналізу цього контенту та здійснити відповідні операційні, кадрові та стратегічні рішення. Зокрема, у відкритому листі йдеться про аналіз матеріалів, що виходили протягом пʼяти днів (понеділок-пʼятниця, 15.08 – 19.08) у російськомовній версії Euronews. Так, підписанти дійшли висновків, що канал вдається до масових щоденних медіаманіпуляцій на тему війни. Йдеться не про відверті фейки, а про точковий, але системний, тому й ефективний вплив на аудиторію. Глядачам непомітно нав'язується проросійське розуміння причинно-наслідкових зв'язків того, що відбувається в Україні, про роль росії в цих процесах, про відповідальність сторін у війні тощо. Матеріали з маніпулятивними елементами присутні в ефірі щоденно та "розкидані" серед більш-менш "неупереджених і рівновіддалених" матеріалів.
  • Телеканал Euronews має велике покриття в 400 млн домогосподарств у 160 країнах світу, 68% домогосподарств зосереджено в Європі, охоплення Euronews становить понад 145 млн людей щомісяця. Відповідно, не можна допустити, щоб ключовий мовник європейських новин бодай у якійсь мовній версії подавав сумнівне викладення фактів, тим більше, коли йдеться про війну в Україні. Це відповідальність, яка коштує життя тисячам українців.

"Зараз саме той час, щоб якомога більше людей у світі дізналися більше про Україну, її історію, європейську ідентичність, споріднені цінності та роль у сучасному світі. Розраховуємо на вашу підтримку та віримо в світле майбутнє України, від чого напряму залежить майбутнє всього світу", – йдеться у відкритому листі.

Водночас автори листа закликають усіх небайдужих журналістів, представників громадських організацій, медіаспільноти з усього світу доєднуватися до підписантів відкритого листа. Зробити це можна, надіславши відповідний запит на пошту [email protected].

Ознайомитися з повним текстом листа українською та англійською мовами можна тут.

Доказова база  тут.

Відкритий лист підтримали: 

Ольга Герасим’юк, голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення 

Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики 

Ярослав Пахольчук, CEO "1+1 медіа" 

Олександр Богуцький, СЕО StarLightMedia 

Микола Чернотицький, голова правління Суспільного 

Вадим Перенчук, директор каналу "Рада"

Медіарух 

Наталія Лигачова, "Детектор медіа"

Оксана Романюк, Інститут масової інформації 

Тетяна Трощинська, головна редакторка Громадського радіо 

Костянтин Квурт, голова правління ГО "Інтерньюз-Україна"

Андрій Яніцький, директор Центру журналістики Київської школи економіки 

Дмитро Тузов, журналіст, ведучий Радіо НВ, член НМР 

Євген Спірін, головний редактор онлайн-видання "Бабель"

Тарас Петрів, президент "Фундації "Суспільність"

Нагадаємо, у липні 2022 року португальський інвестиційний фонд Alpac Capital завершив придбання контрольного пакета акцій телекомпанії Euronews, отримавши схвалення угоди урядом Франції.

15 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до керівництва Euronews із проханням переглянути їхню позицію щодо російської агресії проти України. Нацрада зауважила, що в матеріалах російськомовної редакції мовника "має місце відхилення від журналістських стандартів і просування наративів Кремля".

Liked the article?
Help us be even more cool!