ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українська медіаспільнота закликає притягнути до відповідальності російських пропагандистів

07.09.2022, 17:00
Ілюстрація – Антон Шишенок / hromadske
Ілюстрація – Антон Шишенок / hromadske

Представники української медіаспільноти закликають світову спільноту притягнути до відповідальності не лише військовослужбовців російської окупаційної армії, а й так званих “журналістів”, які насправді є рупорами кремлівської пропаганди.

Про це йдеться в заяві медіаорганізацій.

Автори заяви зазначають, що за варварські злочини, скоєні російськими загарбниками на території незалежної України, є відповідальними не лише їхні безпосередні виконавці, а й пропагандисти, що породжують спіраль ненависті до всього українського народу.

“Ольга Скабєєва, Владімір Соловйов, Дмітрій Кісєльов, Маргаріта Сімоньян – лише вершина айсберга зграї брехунів і рейдерів, які прикидаються журналістами. За ними стоять сотні, якщо не тисячі, працівників геббельсівської машини сучасності. Розпалювання міжнаціональної ворожнечі, шахрайство, брехня, дезінформація та виправдання вбивств десятків тисяч невинних людей не можуть вважатися журналістикою, а державні центри російської пропаганди ніколи не стануть ЗМІ. Кожен російський пропагандист, що вніс свою лепту в існування цієї фабрики зла, мусить понести цілком виправдану відповідальність у рамках міжнародного трибуналу”, – йдеться в заяві.

Медіаорганізації звернули увагу, що цьогорічний Конгрес Міжнародної федерації журналістів (IFJ) в Омані визнав, що “більшість “російських ЗМІ” розпалюють істерику та ворожнечу”, а Конгрес Європейської федерації журналістів (EFJ) відзначив, що серед “осіб, відповідальних за розпалювання війни… –  журналісти, керівники, співробітники федеральних і місцевих ЗМІ, які свідомо працювали й працюють на зміцнення диктаторського режиму, порушуючи при цьому всі професійні стандарти”.

“Ми закликаємо світові журналістські організації та національні медіаасоціації різних країн постійно чинити тиск на уряди держав, міжнародні інституції з метою визнання всіх представників / представниць  кремлівської машини брехні винуватими в геноциді українського народу та злочинах проти миру та безпеки людства.

Сьогодні світова журналістська спільнота стоїть перед драматичним вибором – витримати натиск пропаганди і зберегти професію,  довіру своєї авдиторії чи… дозволити і надалі пропагандистам називати себе журналістами та глумитися над  журналістськими стандартами”, – йдеться в заяві.

Заяву підписали: 

Наталія Лигачова, “Детектор медіа”

Оксана Романюк, Інститут масової інформації

Олексій Погорєлов, Комісія з журналістської етики

Сергій Томіленко, Національна спілка журналістів України

Сергій Штурхецький, Незалежна медіапрофспілка України

Заява відкрита для підписів. Для долучення свого підпису просимо надіслати зголошення про підтримку Заяви української медіаспільноти на пошту [email protected] у форматі ім’я / прізвище / організація (медіа).

Як повідомляв ІМІ, 2 вересня Об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух закликало світові журналістські організації та національні медіаасоціації засудити російських пропагандистів, як це зробила Асоціація польських журналістів.

24 серпня Асоціація польських журналістів закликала судити російських пропагандистів, які “розпалюють спіраль ненависті проти атакованої України”, як воєнних злочинців.

Liked the article?
Help us be even more cool!