ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Волинських журналістів допускали не на всі локації під час робочої поїздки Зеленського

09.07.2020, 18:04
Фото – Ірини Кабанової
Фото – Ірини Кабанової

Волинських журналістів у зв'язку з карантинними обмеженнями допустили не на всі зустрічі Президента України Володимира Зеленського під час його робочої поїздки 9 липня до області.

Про це регіональній представниці ІМІ повідомили журналісти низки волинських медіа.

Так, Волинська обласна держадміністрація порадила журналістам вибрати одну локацію, де вони могли б висвітлити візит глави держави. Акредитацію щодо висвітлення візиту Волинська ОДА анонсувала 8 липня. 

Як розповіли представниці ІМІ журналісти, в ОДА їм пропонували вибирати локації: висвітлювати ремонтні роботи на трасі М-19 або подивитись, як Президент перевірив будівництво дитсадка в селі Крупа.

Водночас без представників медіа відбулися зустріч Президента з представниками бізнесу та візит до замку Любарта. Проте була пряма трансляція цих подій з фейсбук-сторінки Офісу Президента.

За словами журналістки 12 каналу Тетяни Бугаєнко, під час акредитації в ОДА їй сказали вибрати локацію, бо інакше “не встигнемо”. “Я обрала дорогу (М-19. – Ред.), бо вирішила, що нам буде більше простору і, відповідно, буде легше знімати”, – прокоментувала вона.

Аналогічну пропозицію в ОДА зробили журналістці сайту “Перший” Віті Сахнік.

“Під час узгодження деталей із преслужбою мене попередили, що потрібно буде обрати місце: мовляв, в обидва – і в садочок, і на дорогу – не встигнете, тим паче що туди їхатимуть різними автобусами. Мови про те, що з одного місця можна буде переїхати на інше, не було. Ймовірно, через те, що президентський кортеж справді пересувається трохи на інших швидкостях, ніж це дозволено решті. Також під час акредитації не було згадок про захід у Луцькому замку (куди врешті й не пустили мою колегу) чи зустріч з підприємцями”, – зазначила Віта Сахнік.

Керівниця підрозділу управління інформаційної політики та цифрової трансформації Волинської ОДА Каріна Мариневич повідомила представниці ІМІ, що журналісти не відвідали дві локації у зв'язку з карантинними заходами, щоб не створювати скупчення людей.

За її словами, в ОДА на цьому не наполягали, також казали, щоб було по одному представнику від одного ЗМІ. Щодо заходу в замку вона не коментувала, бо її там не було. 

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що, відповідно до частини другої статті 25 Закону України “Про інформацію”, журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які вони проводять, крім випадків, визначених законодавством.

“Президент України є суб’єктом владних повноважень, а його відвідання області є відкритим заходом. Закритим може бути захід, коли розглядаються питання з обмеженим доступом, – вочевидь, це не відвідування Луцького замку. Та в будь-якому разі, якщо на захід акредитують журналістів, – відповідно до статті 26 Закону України “Про інформацію”, це вже відкритий захід, і обмеження мають бути обґрунтовані вимогами закону”, – прокоментував Алі Сафаров.

“Обмеження, встановлені карантином, дійсно можуть вважатися такими, що встановлені законом. Однак рівень карантинних обмежень після 22 травня суттєво знижено, він різний по різних областях і має відповідати постанові Кабінету Міністрів України № 392 від 20.05.2020 (з подальшими змінами). Тому посилання на карантин не є законною підставою для обмеження законної професійної діяльності журналістів: має бути чітке посилання, як саме недопуск журналістів на захід обґрунтовується певною конкретною нормою закону. В іншому разі це може розцінюватись як кримінальне правопорушення, передбачене статтею 171 Кримінального кодексу України”, – додав юрист.

Як повідомляв ІМІ, 26 червня журналісти Херсона, що не були акредитовані на зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським, провели страйк. Кілька інтернет-видань замість контенту публікували порожні сторінки.

2 червня хмельницькі видання vsim.ua та “Є” повідомили, що їхніх журналістів, як і журналістів багатьох друкованих та онлайн-медіа, не акредитували на висвітлення робочого візиту Президента України Володимира Зеленського в регіоні, що тривав 3–4 червня.

27 травня Офіс Президента у відповідь на запит ІМІ повідомив, що список акредитованих представників ЗМІ на пресконференцію Президента України Володимира Зеленського, яка відбулася 20 травня, формувався разово і з урахуванням присутності в ньому найрейтинговіших медіа. Водночас ОП не зазначив, на підставі яких рейтингів визначалися ці медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!