ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Виявилася російською ІПСО – Офіс ГПУ про відео нібито сексуальної експлуатації викраденої дитини

03.02.2023, 16:55
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Інформація про сексуальну експлуатацію викраденого в Україні хлопчика-сироту, поширена раніше, не відповідає дійсності.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

3 лютого уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, посилаючись на повідомлення в соцмережах, написав, що російські окупанти викрадають українських дітей і знімають з ними відео сексуального характеру. Він публічно звернувся до правоохоронців із запитом про перевірку інформації.

Наразі Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч.ч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). У ньому досліджуються факти скоєння воєнних злочинів стосовно дітей.

Після появи в ЗМІ публікації щодо передання з метою сексуальної експлуатації малолітнього хлопчика, привезеного з України, ОГП доручив оперативним підрозділам Національної поліції перевірити цей факт.

"Співробітники Кіберполіції та оперативних служб проаналізували опублікований у мережі Інтернет контент і з’ясували, що дитина, яку нібито продавали для інтимних зустрічей, насправді народилася і живе в Росії, працює моделлю і рекламує одяг", – йдеться в повідомленні.

Фото дитини розміщено у вільному доступі, тож будь-хто міг використати його для створення бажаного контенту, наголосили в ОГП.

Правоохоронці встановили, що перше повідомлення про продаж викрадених в Україні дітей для "інтимних зустрічей" у РФ з’явилося саме на одному із закритих російських Telegram-каналів. Після цього його поширила низка українських ресурсів, а з першоджерела ця інформація була видалена.

Ситуацію з поширенням інформації щодо нібито використання українського хлопчика в російській порноіндустрії прокоментував уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що, щойно побачив цю інформацію, де на скриншотах чітко написано про українських дітей, одразу звернувся до правоохоронних органів.

"Тема депортації, викрадення, ґвалтування росіянами українських дітей є дуже чутливою. Тому наразі важлива злагоджена робота всіх держструктур і правоохоронних органів. Дякую Нацполіції, зокрема співробітникам Кіберполіції та оперативних служб, які швидко відреагували та перевірили інформацію. На щастя, ті жахіття не стосуються наших дітей, а хлопчик – насправді народився і живе в Росії та під наглядом матері працює моделлю", – написав Лубінець у себе в Telegram.

Окремо омбудсман поінформував, що, відповідно до даних порталу "Діти війни", станом на сьогодні росіяни вбили 459 українських дітей, 919 –  поранено, 348 – зникли безвісти, а кількість депортованих дітей сягнула 16 011.

Як повідомляв ІМІ, росіяни поширюють у мережі ІПСО про те, що Євросоюз готується депортувати військовозобов'язаних чоловіків і жінок до України для мобілізації.

Liked the article?
Help us be even more cool!