ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як пройшов день безпеки для журналістів у Херсоні

05.12.2019, 13:29

28 листопада у Херсоні пройшов «День безпеки для журналістів». Експерти Ірина Земляна та Алі Сафаров провели тренінг для місцевих журналістів, який складався з двох практичних частин: оцінки, планування ризиків та правовий самозахист журналістів.  

автор фото - Сергій Нікітенко

Ірина Земляна розпочала тренінг з оцінки та планування ризиків. Вона розповіла, що існує п'ять етапів оцінки ризиків: 1) виявлення джерел і причин ризику; 2) ідентифікація всіх можливих ризиків, властивій діяльності; 3) оцінка рівня окремих ризиків і ризику в цілому; 4) визначення допустимого рівня ризику; 5) розробка заходів щодо зниження ризику.

Також експертка зазначила, що більшість журналістів мають хибне уявлення, що їх прослуховують по телефону, водночас ігнорують інші можливі загрози. Ірина Земляна рекомендує задати собі запитання “Що такого ексклюзивного я говорю, що не можна дізнатися з інших джерел або від іншої людини?”.

 Другу частину з правових азів самозахисту почав Алі Сафаров, медіаюрист ІМІ.

Сафаров зазначив, що правопорушення проти журналістів поліція часто фіксує не за “журналістськими статтями”, тому журналісти мають уважно складати заяву про здійснення злочину. Як правильно це робити - можна ознайомитися за посиланням. Також медіаюрист зазначив, що від 1 січня 2020 до Кримінального кодексу України вносяться зміни до кримінально-процесуального законодавства, за якими злочини за 171 статтею вважатимуться кримінальними проступками, а не злочинами. Тобто, це означає менші строки досудового розслідування, а також не можна обирати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Після тренінгу експерти ІМІ спільно з місцевими журналістами провели відкриту дискусію щодо стану свободи слова на Херсонщині. Керівниця відділу моніторингу свободи слова Катерина Дячук зазначила, що фізична агресія, обмеження доступу та кібератаки — топові порушення щодо журналістів, ця тенденція присутня по всій Україні.

“Херсонщина увійшла у топ-10 лідерів порушників. За 10 місяців 2019 року регіон посів 6 позицію за кількістю порушень. Найчастіше траплялися кейси щодо обмеження доступу до інформації та фізична агресія до журналістів. Зокрема, до фізичної агресії ми зафіксували: погрози, перешкоджання”, - зазначила Катерина Дячук.

Також експерти ІМІ розповіли, що попередньо мали зустріч зі слідчими Головного управління поліції, де їм повідомили, що з початку року поліція зареєструвала 12 кримінальних проваджень, з них 10 за 171 статтею ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів ), дві - за 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста). 

Крім того, експерти ІМІ розповіли про алгоритм фіксації правопорушень щодо журналістів до барометру свободи слова ІМІ. Зокрема, експерти ІМІ зазначили, що часом буває важко перевірити чи постраждала особа дійсно є журналістом, чи саме в момент перешкоджання/погрози виконувала свої професійні журналістські завдання.

“Ми є адептами журналістики за стандартами, для себе ми дуже чітко розуміємо, чи це є журналіст чи ні”, - зазначила експертка ІМІ Ірина Земляна.

На завершення зустрічі учасники дискутували щодо визначення статусу журналіста, як ідентифікувати журналістів пропагандистських сайтів, а також чи варто їх зараховувати до барометру свободи слова. 

Херсон - третє місто, в якому експерти ІМІ провели День безпеки журналістів. В 2020 році експерти ІМІ планують ще одну зустріч з місцевими журналістами. Анонс та місто буде розміщено на сайті ІМІ.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!