ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юристи ІМІ: Кримінальна відповідальність за відмову у доступі до інформації - надмірна

05.02.2016, 16:11

Законом №1630 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів”, ухваленим парламентом 4 лютого, передбачена кримінальна відповідальність за незаконну відмову в доступі журналіста до інформації. Юристи ІМІ вважають ухвалені зміни нераціональними.

Законом викладено в новій редакції статтю 171 Кримінального кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, якою, зокрема, встановлено кримінальну відповідальність за такі дії, як "незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв'язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності".

Такі дії караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає, що відмова в доступі до інформації - це не таке тяжке правопорушення, щоб давати за нього статтю.

“Остаточного тексту наразі ще немає, але виглядає так, що законопроект містить як позитивні, так і негативні моменти: за ч. 2 ст. 171 КК суб'єкт злочину тепер загальний, тобто, за переслідування журналіста можна буде притягати будь-кого, хто це вчинив. Але ч. 1 і ч. 2 ст. 171 тепер виглядатимуть не дуже чітко розмежованими, оскільки, по-перше, не завжди буде легко розмежувати поняття "перешкоджання" і "вплив на журналіста", по-друге, "вплив" у нас буде (якщо Президент підпише) в ч. 2 статті, там, де переслідування, тобто тяжче діяння, хоча яким має бути вплив, тяжчий за перешкоджання - не визначено. Незаконну відмову в доступі журналіста до інформації зробили кримінально караною. Це не таке тяжке правопорушення, щоби давати за нього статтю. А за західними стандартами журналісти не повинні мати переваг у доступі”, - зазначив він.

Юрист ІМІ Максим Ратушний вважає нераціональним введення кримінальної відповідальності за відмову журналісту в доступі до публічної інформації.

“Це як нераціонально, так і неможливо до виконання по суті. Навпаки, це може поставити під загрозу систему забезпечення доступу до інформації як таку, бо ніхто не буде працювати на відповідальних посадах за невідповідні та невеликі заробітні плати з перспективою мати кримінальну за відмову у наданні інформації журналістові, а якщо ні - то відповідати за розголошення таємної інформації, наприклад”, - сказав Ратушний.

Як повідомляв ІМІ, 4 лютого Верховна Рада ухвалила Закон №1630 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!