ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За 15 місяців окупанти в Криму склали 350 протоколів за дискредитацію армії РФ – дослідження

25.05.2023, 14:45
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

За 15 місяців від початку повномасштабного вторгнення окупанти в Криму склали 350 протоколів за дискредитацію російської армії та вияв проукраїнської позиції. Останнім часом кількість переслідувань зросла більш ніж у півтора раза, і темпи засудження кримчан становлять у середньому по одній людині щодня.

Про це йдеться в дослідженні правозахисної організації “Кримський процес”.

За даними правозахисників, помітне зростання випадків переслідування – взимку, коли 65 кримчан потрапили під суд за свої патріотичні настрої, а за останні три місяці російські окупанти склали 103 протоколи, з яких 16 ще не розглянуті, одну людину виправдали, одну справу повернули на доопрацювання, а 85 кримчан визнали винними.

Значна кількість переслідувань стосуються людей, які розміщують критичні чи проукраїнські дописи в соціальних мережах. Водночас правозахисники фіксують сумнівні форми начебто “дискредитації”, як-от демонстрація в Instagam фото у вишиванці з жовто-блакитним манікюром чи татуювання у вигляді мапи України.

“У деяких випадках наявність дискредитації чи спрямованість висловлювань на російську армію викликає суттєві сумніви, проте жодного разу суд не призначав лінгвістичних експертиз”, – підкреслюють автори дослідження.

Автори дослідження звернули увагу на те, що окупаційні суди здебільшого приховують рішення в цих справах: у відкритому доступі наявні лише 40% постанов про адміністративне правопорушення. Крім того, інформація про час та місце судового розгляду таких справ у 62% оприлюднюється із суттєвим запізненням, інколи через два тижні після судового розгляду. Також правозахисники підкреслили, що в процесах щодо таких порушень 70% суддів є або зрадниками, які перебувають у розшуку в Україні, або російськими суддями, які виконують судочинство на окупованій території попри заборону Женевської конвенції.

Liked the article?
Help us be even more cool!