ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За місяць українці надіслали понад 1000 скарг на порушення мовного закону

16.08.2022, 16:11

Протягом першого місяця дії нових вимог закону про захист державної мови до секретаріату мовного омбудсмана надійшло 1002 повідомлення про порушення. Про це повідомляється на сайті уповноваженого із захисту державної мови.

Так, 78% порушень стосуються порушень частини шостої статті 27 закону, яка регламентує застосування державної мови інтернет-представництвами: близько 61% – інтернет-ресурсів з обслуговування споживачів в інтернеті та близько 17% – інтернет-ресурсів без обслуговування.

З інших питань надійшло 216 повідомлень громадян про порушення закону:

11% стосуються безпосереднього обслуговування споживачів; 

5% – діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування; 

3% – вивісок та зовнішньої реклами; 

1% – освіти; 

2% – іншого.

Секретаріат уповноваженого закликає громадян правильно оформлювати скарги, роз’яснення опубліковано за посиланням.

Також наголошується, що українськомовна версія вебсайтів завантажується за замовчуванням лише в тих користувачів в Україні, у кого на пристроях не обрано пріоритет іншої мови. Роз’яснення можна почитати тут.

Повідомити про порушення Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” можна на електронну скриньку: [email protected]

Нагадаємо, із 16 липня 2022 року всі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютуб, вайбер, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються як інтернет-представництва суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, зокрема інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати версію українською мовою. Ця версія не може мати менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Українськомовна версія інтернет-представництва іноземного суб’єкта господарювання, який реалізує продукцію і має своє представництво в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але достатній для того, щоб користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності цього суб’єкта.

Liked the article?
Help us be even more cool!