ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За співпрацю з КримSOS жителям півострова загрожує статус іноагента – адвокат

31.03.2023, 13:03
Фото – Facebook.com / tamila.tasheva
Фото – Facebook.com / tamila.tasheva

Кримські активісти та громадянські журналісти, які співпрацюють із правозахисною організацією "КримSOS", визнаною генпрокуратурою Росії "небажаною", можуть отримати статус "іноагента".

Про це розповів проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії правозахисник та адвокат Микола Полозов.

Він зазначив, що таке можливо за наявності "політичної доцільності" з боку окупаційної влади Криму.

"Теоретично переслідування за участь у діяльності небажаної організації має інші нормативні (утримаюся від застосування слова "правові") підстави, ніж надання статусу іноземного агента. Але для російської влади це не буде перешкодою в разі наявності політичної доцільності", – зазначив адвокат.

Микола Полозов уточнив, що, відповідно до статті 20.33 КпАП РФ, участь у діяльності "небажаної" в Росії організації призводить до накладення штрафу на громадян у розмірі від 5 до 15 тисяч рублів. Відповідно до статті 284.1 КК РФ, участь у такій діяльності особи, яка раніше притягувалася до адміністративної відповідальності за аналогічне діяння двічі протягом одного року, карається штрафом у розмірі від 300 тисяч до 500 тисяч рублів або в розмірі заробітної плати чи іншого доходу засудженого за період від двох до трьох років. Або обов'язковими роботами строком до 360 годин чи примусовими роботами на строк до п'яти років з обмеженням волі на строк до двох років або без такого, або позбавленням волі на строк від двох до шести років із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до десяти років або без такої.

У грудні 2022 року міністерство юстиції Росії внесло севастопольську журналістку Анастасію Жвік до реєстру іноземних агентів. Вона стала першою жителькою окупованого Росією Криму, якій надали цей статус. Жвік співпрацювала з виданням "Медуза", яке російська влада також внесла до списку "іноагентів" і визнала "небажаною організацією".

В окупованому Криму підконтрольна Кремлю влада має намір звільняти держслужбовців з роботи в разі набуття ними статусу іноземного агента.

Як повідомляв ІМІ, 27 березня генпрокуратура Росії внесла неурядову організацію "КримSOS" до реєстру "небажаних". У генпрокуратурі РФ заявили, що КримSOS "становить загрозу конституційному ладу і безпеці Російської Федерації". Там кажуть, що цілі діяльності організації – деокупація і реінтеграція Криму "спрямовані на порушення територіальної цілісності Російської Федерації".

Внесення Росією неурядової організації "КримSOS" до реєстру "небажаних" жодним чином не впливає на діяльність організації в Україні та інших цивілізованих країнах світу. Водночас голова правління КримSOS Олексій Тільненко закликав друзів та читачів, які залишаються на окупованих територіях, звернути увагу на таке рішення російської влади, щоб не стати жертвами репресій.

КримSOS створено 27 лютого 2014 року. Діяльність організації спрямована на висвітлення незаконності окупації Криму та репресивної політики РФ стосовно кримчан, підтримання зв’язків півострова з материковою Україною, а також консолідацію українського суспільства через захист прав, свобод та iнтepeciв внутрiшньо перемiщених осiб (ВПО) та інших людей, які постраждали внаслідок війни.

Liked the article?
Help us be even more cool!