ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі журналісти вимагають повернути онлайн-трансляції сесій міськради

14.11.2022, 10:33
Фото – Запорізька міська рада
Фото – Запорізька міська рада

Редактори п’яти запорізьких медіа звернулися до Запорізької міської ради з вимогою відновити публічні дистанційні засідання міськради. Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомив ініціатор звернення, керівник ГО “Запорізький центр розслідувань” Сергій Сидоров.

Офіційне звернення було надіслане в міськвиконком в.о. міського голови Анатолію Куртєву і депутатам міськради 10 листопада, а також оприлюднене для всіх, хто хоче підтримати таке рішення. 

Так, у зверненні медійники наполягають на обов’язковій трансляції дистанційних засідань ради, постійних комісій, виконавчого комітету з можливістю доступу до них для всіх охочих громадян.

Журналісти зазначили, що ознайомилися з проєктом Положення про тимчасове проведення дистанційних засідань Запорізької міськради в період воєнного стану, яке зараз обговорюється на комісіях міської ради й передбачає тимчасове скасування онлайн-трансляцій у міськраді. І, зауважують медійники, у документі відсутні норми, які регламентують відкритий доступ до дистанційних засідань як представників ЗМІ, так і громадян.

“Ми наполягаємо на поновленні прав громадян і включенні в це положення норм, що роблять обов’язковою трансляцію дистанційних засідань ради, постійних комісій, виконавчого комітету, з можливістю доступу до них для усіх бажаючих громадян. Громада має розуміти, як розподіляється бюджет, який складається з її грошей, з грошей платників податків. Під час онлайн-трансляцій сесії, яку підтримувала КП “Муніципальна телевізійна мережа”, кількість одночасних переглядів стало становила 100–120 глядачів, періодично перевищуючи 200. Відтак попит на відкритість сесій є не лише з боку медіа, а і з боку громади в цілому”, – йдеться у зверненні. 

Крім того, редактори нагадали, що два роки тому влада, “маніпулюючи карантинними нормами, протиправно обмежувала доступ для працівників медіа в сесійну залу”. “Прийняття Положення про тимчасове проведення дистанційних засідань у тій версії, що була підготовлена в жовтні, поверне нас в аналогічну ситуацію. Зараз, під час війни, в умовах загальної нестачі грошей та напруженої ситуації толерантність суспільства до корупції різко впала. Закриті сесії міської ради підвищать цю напруженість громади й призведуть до загального падіння довіри до міської влади”, – йдеться у зверненні.

Офіційне звернення, яке в паперовому вигляді було відправлене до міськради, підписали Сидоров Сергій, керівник Запорізького центру розслідувань, Клочко Катерина, заступниця редактора порталу “Сайт Запорожья 061.ua”, Чубукін Олександр, редактор сайту “Громадсько-політичний портал “Акцент”, Алексеєнко Костянтин, редактор сайту “Зaбор”, Андреєва Наталія, т..в.о. продюсера філіі АТ “НСТУ” “Запорізька регіональна дирекція”.

Як розповів ІМІ Сергій Сидоров, причиною такого звернення став проєкт Положення про дистанційні засідання міськради, виконкому, депутатських комісій.

“Я вже звик до того, що отримувати різні проєкти рішень на сесію, які зараз перестали оприлюднювати через війну. Серед них він наприкінці жовтня побачив проєкт Положення про дистанційні засідання міськради, виконкому, депутатських комісій. Я передивився його, і серед усіх пунктів не знайшов нічого про онлайн-трансляцію для медіа і для громадян. А навіть за часів ковіду була трансляція сесії від муніципального каналу”, – розповів Сергій Сидоров.

“Я перечитав чинні обмеження на “публічку”, побачив, що ніхто не обмежував онлайн-доступ до сесій та інших публічних засідань у міськраді й зрозумів, що треба наполягати на внесенні відповідник правок у цей проєкт, поки його не прийняли. Звернувся до колег, чи підтримують вони цю ініціативу, звернувся до Євгена Воробйова з Платформи прав людини, щоб він допоміг з нормативним обґрунтуванням. І ми склали звернення до міськради, підписане п'ятьма запорізькими редакторами. А ще створили відкритого листа на його основі”, – розповів він.

Нагадаємо, на розгляд офіційного звернення законом передбачено один місяць. На сьогодні в Запоріжжі фактично перекрито доступ до публічної інформації. Основна причина відмов посадовців – воєнний стан.

Liked the article?
Help us be even more cool!