ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка "Кола" заявила про кіберцькування через публікацію про секретаря міськради

29.11.2022, 13:12
Фото - protegedatos.com
Фото - protegedatos.com

Головна редакторка полтавського інтернет-видання “Коло” Тетяна Цирульник зазнала кіберцькування після того, як написала новину про секретаря Полтавської міської ради Андрія Карпова. Про це вона повідомила представниці ІМІ у Полтавській області.

У новині від 26 жовтня під заголовком “Це плата за 8 років Вата Шоу: Андрій Карпов, секретар міської ради Полтави збирає собі на операцію” йшлося з посиланням на телеграм-канал посадовця про його лікування та збір коштів. Цю новину Карпов розмістив на своїх сторінках у соціальних мережах, зробивши скріншоти з сайту “Коло”. Посадовець звинуватив журналістку у перекручуванні інформації, заявив, що та начебто написала новину із заголовком “Карпов збирає гроші на операцію по збільшенню/зменшенню чл*на”. 

Після цього прихильники Карпова почали принижувати та ображати журналістку у коментарях під його дописом у Facebook. Тетяна Цирульник розповіла, що спочатку не планувала звертатися до поліції. У себе на фейсбук-сторінці вона опублікувала звернення до лідера партії ЄС Петра Порошенка, до якої входить секретар міськради, вважаючи таке рішення дієвим способом впливу на Андрія Карпова. Вона просила у Порошенка захисту від Карпова, додавши, що журналісти почали висвітлювати його діяльність, коли він обрався депутатом міської ради Полтави від партії ЄС, а потім – секретарем міської ради Полтави. 

Журналістка у розмові із представницею ІМІ розповіла, що юристи порадили їй писати заяву до кіберполіції і заяву до суду. Але у підсумку вона написала заяву до поліції.

“Ситуацію дуже не хочеться нести до суду: як показує досвід Дарини Синицької, полтавської журналістки, справа по погрозах і кібербулінгу може тривати роками, а отже, це забирає дуже багато часу і грошей і результат буде “розмитий”. Та й почуватись невизначено такий довгий час це немала психологічна травма. Але зробити це доведеться, бо якщо чиновника зараз не призупинити, він ставатиме все більш нахабним. Тому після того, як 4 листопада моє офіційне відеозвернення до Порошенка дало зворотній результат (Андрій Карпов ще раз написав про мене пост, де усю вину переклав на мене), 7  листопада я подала заяву у поліцію”, - розповіла вона.

Крім того, Цирульник звернулася 10 листопада до Комісії з журналістської етики та ініціативи Медіачек з проханням оцінити її матеріали про Андрія Карпова, і очікує на їхні висновки. Також вона планує подати скаргу на поведінку чиновника до міської ради.

Представниця ІМІ намагалася отримати коментар Андрія Карпова, але на телефонні дзвінки посадовець не відповідає. Написати повідомлення у фейсбуці полтавська представниця не має можливості, оскільки Андрій Карпов її заблокував. Також зникла станом на зараз можливість писати Карпову у телеграмі, ймовірно, номер полтавської представниці ІМІ також заблокований й на цій платформі.

Керівник правових проєктів ІМІ Роман Головенко зазначає, що потрібно вносити правки до законодавства, щоб захистити журналістів від кібербулінгу. “Гіпотетично можна намагатися це розглядати як вплив на журналіста за ч. 2 ст. 171 КК, але якщо образливі коментарі писали лише під постом Андрія Карпова, то як довести обізнаність коментаторів, що журналістка їх прочитає”, - сказав юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!