ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка Крим.Реалії через загрозу затримання вирішила не їздити до Криму

27.01.2022, 12:10
Фото – фейсбук Олександри Єфіменко
Фото – фейсбук Олександри Єфіменко

Журналістка Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода) Олександра Єфіменко через загрозу затримання вирішила не їздити у відрядження до окупованого Росією Криму. 

Про це вона написала 27 січня на своїй сторінці у фейсбуку.

За словами журналістки, після її останнього відрядження на півострів, яке тривало з вересня до листопада 2021 року, про неї розпитувала російська поліція.

“Через тиждень, після заїзду на півострів, коли я відкрила вранці хвіртку власного будинку, мені під ноги випали дві червоні штучні гвоздики з чорною стрічкою (прикріплювати фото цього вишуканого букета не буду). Тоді я вирішила залишитися і доопрацювати, чудово розуміючи, що це досить серйозне попередження, на мій погляд”, – написала журналістка.

Після того як Олександра в грудні повернулася до Києва, їй повідомили, що в місці, де вона зупинялася під час тієї поїздки, була так звана поліція. Окупанти розпитували інформацію щодо неї.

“Я працюю в Криму кореспондентом чотири роки, з листопада 2017 року. І вперше за цей час я вирішила, що мені потрібно зупинитися. Мої поїздки на півострів відтепер з дуже великою ймовірністю приноситимуть не користь і якісну роботу, а проблеми мені й, найголовніше, моєму оточенню. На мій погляд, це безвідповідально. Тому до Криму я не поїду до кращих часів. Але це зовсім не означає, що я залишу цю тему. Це означає лише те, що мені просто потрібно постаратися пристосуватися до нової реальності”, – написала журналістка.

У коментарі представниці ІМІ щодо окупованих територій Криму та Донбасу Олександра Єфіменко нагадала, що в липні 2017 року представники окупаційних силових структур Криму затримували її, але без заведення якоїсь справи.

“Усі ці факти були, і я їх фіксувала за собою, але питання в тому, коли для тебе настає межа того, що ти можеш витримувати, працюючи там, і того, що ти можеш. Я думаю, що для журналіста, який працює на окупованих територіях, у зоні військових конфліктів, дуже важливо фіксувати для себе всі ці ситуації і чітко тримати в голові ту межу, коли вона настає”, – розповіла Олександра Єфіменко.

Журналістка зазначила, що не має підстав для звернення до українських правоохоронних органів, оскільки світлина штучних гвоздик або слова про те, що нею цікавилася “поліція” Криму, – просто слова.

“У мене немає жодних юридичних документів. Ситуація склалася так, що коли тобі роблять, до прикладу, заборону на в'їзд, як моїм колегам Тарасу Ібрагімову, Альоні Савчук, Аліні Смутко, то це факт, який стався і підтверджений юридично. Що робити в такій ситуації, я поки не знаю. Я спілкуватимуся з цього приводу зі своїм адвокатом і прийматиму якесь рішення”, – зазначила журналістка.

Олександра Єфіменко додала, що юридично силовики окупованого Криму не можуть заборонити їй в'їзд на півострів, адже на момент 2014 року вона мала і має кримську реєстрацію. Тож, за російським законодавством, вона вважається громадянкою Росії, хоча і без паспорта. А оскільки Росія вважає Крим своєю територією, то не може заборонити в'їзд на півострів своїй громадянці.

Liked the article?
Help us be even more cool!