ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти "Сили правди" через пів року домоглися часткової відповіді Волинської митниці на запит

18.11.2022, 14:04
Фото – lexinform
Фото – lexinform

Журналісти волинського видання "Сила правди" через пів року боротьби вибороли право на доступ до інформації та отримали відповідь від Волинської митниці, повідомляє "Доступ до інформації".

Наприкінці червня цього року головний редактор "Сили правди" Юрій Горбач звернувся до Волинської митниці із запитом про те, які авто імпортували до України в період "нульового розмитнення", але отримав кілька відмов.

"Я свідомо попросив знеособлені дані, адже поширення персональних даних прямо заборонено законом. Я це зробив для того, щоб побачити й проаналізувати, як вплинуло впроваджене у квітні так зване нульове розмитнення автомобілів на вподобання українців і волинян на транспортні засоби. Те, що ця інформація має бути публічною, свідчить, зокрема, і те, що досі в Україні була доступною знеособлена інформація про всі зареєстровані автівки, яку публікує МВС. Власне кажучи, я просив фактично ті ж дані, які потім так чи інакше потраплять у базу МВС", – розповів Юрій Горбач.

Однак Волинська митниця одразу ж відмовилася відповідати на запит. Аргументів навели два. Перший полягав у тому, що "…у розпорядженні Волинської митниці чи інших суб’єктів владних повноважень не створювались і не можуть бути створеними "знеособлені переліки транспортних засобів з інформацією про марку, модель транспортного засобу, рік виготовлення, об’єм двигуна, тип двигуна, датою імпорту", про які ви просите, оскільки така інформація, по суті, не є публічною". Другий аргумент розпорядника – начебто це інформація з обмеженим доступом, бо стосується товарів комерційного призначення.

Юрій Горбач не погодився з відмовою і подав скаргу до уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"В Офісі омбудсмена, на жаль, тоді нічого іншого не змогли, окрім як попросити Волинську митницю надати додаткову відповідь з обґрунтуванням обмеження інформації. Так з'явилася версія про те, що ці дані не можна надавати, адже серед десятків тисяч імпортованих авто є й ті, які завезені в статусі гуманітарної допомоги Збройним силам, а тому теоретично їх якось можна вирахувати, і це нібито якось може вплинути на обороноздатність", – розповів Юрій Горбач.

Тож наприкінці жовтня журналісти підготували та подали позов до суду. Водночас під час онлайн-зустрічі, присвяченій темі обмеження свободи слова у воєнний час, журналісти обговорили це питання з представниками команди новопризначеного уповноваженого з прав людини.

"Однозначно ця інформація має суспільний інтерес. Саме тому ми відкрили провадження в цій справі й працюємо над нею зараз. Ведемо активне листування з Волинською митницею і намагаємося поновити право заявника на відповідь. Ми маємо обмежену кількість інструментів впливу на заявника, однак намагаємося все ж вплинути й ними, аби журналісти отримали цю інформацію", – сказала представниця уповноваженого з інформаційних прав Юлія Деркаченко.

Після цього заходу з’явився результат: Волинська митниця підготувала вже третю відповідь на запит, у якій частково надала інформацію та обґрунтувала обмеження доступу до інших даних. 

"Не знаю, чи це обговорення вплинуло на хід моєї історії, але на початку листопада від Волинської митниці я отримав уже третю відповідь на мій запит. Цього разу там більш відповідально підійшли до питання і все-таки надали частину інформації – перелік імпортованих авто, за винятком ТЗ, які в'їхали в статусі гуманітарної допомоги для ЗСУ. Цього разу такі обмеження належним чином пояснили й обґрунтували. Таким чином, завдяки допомозі ГО "Платформа прав людини" мені вдалося добитися від Волинської митниці необхідної інформації, результати опрацювання якої незабаром побачать наші читачі", – констатує Юрій Горбач.

Liked the article?
Help us be even more cool!