ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

519 злочинів скоїла РФ проти журналістів та медіа в Україні за рік та чотири місяці великої війни

24.06.2023, 09:00
Фото - Стас Козлюк, Стас Юрченко, колаж ІМІ
Фото - Стас Козлюк, Стас Юрченко, колаж ІМІ

За рік та чотири місяці з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 519 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Такими є дані Моніторингу російських воєнних злочинів, що здійснює Інститут масової інформації.

Протягом шістнадцятого місяця війни ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія. Зокрема, це викрадення та обстріли журналістів, а також кібератаки сайтів українських медіа.

Так, протягом шістнадцятого місяця війни на фронті загинули четверо медійників: 

  • Євгеній Осієвський - військовий, автор видань "Куншт" та “Спільне”, загинув 22 травня 2023 року у боях під Бахмутом.
  • Віктор Петров - військовий, львівський журналіст і активіст Віктор Петров, загинув на фронті на сході України 29 травня. Віктор Петров був першим редактором видання “Сихів Медіа” і очолював його з 2016 по 2019 роки. 
  • Роман Чорномаз - український активіст, журналіст, фоторепортер, а також багаторічний співробітник редакції газети "Наша віра", воїн Легіону Свободи, загинув у бою на Бахмутському напрямку 13 червня
  • Іван Шульга - звукорежисер та український військовий, загинув 16 червня 2023 року на фронті. На телеканалі "Прямий" був звукорежисером прямих ефірів.

Загалом в Україні станом на 24 червня загинули 63 медійника, 10 з них – під час виконання професійної журналістської діяльності. 

У тимчасово окупованому Мелітополі (Запорізька область) викрали місцеву журналістку Ірину Левченко разом з її чоловіком Олександром. Окупанти затримали пару на вулиці, спочатку тримали разом, а потім розділили. Ірина та її чоловік уже декілька років перебували на пенсії.

У Херсоні під російський обстріл потрапили іноземні та українські журналісти, які висвітлювали евакуацію містян, постраждалих від затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. Як повідомив ІМІ репортер-фрилансер Стас Козлюк, у місці, яке потрапило під обстріл, було багато журналістів. Серед них, зокрема, Стас Юрченко, Любомира Ремажевська, Євген Савілов, Інна Варениця, команди “Дойче Велле” та Суспільного. Всі залишилися неушкодженими.

Крім того, під російський обстріл потрапила команда з чотирьох медійників у нещодавно звільненому селі Благодатне (Донецька область). Як розповіла ІМІ фрилансерка, яка співпрацює з іспанськими медіа, Ольга Косова, словами, окупанти відкрили вогонь з РСЗВ “Град”, коли помітили рух людей. Постраждалих унаслідок обстрілу немає.

Російської хакерської атаки зазнав сайт видання "Вечірній Київ". Хакери опублікували кілька копій новини від імені хакерського угруповання “Сонцепьок”. Проте редакції вдалося зупинити атаку. Як повідомив ІМІ в.о. директора КП “Київінформ”, куди входить газета, Євген Лопушинський, хакери виклали новину з приблизним текстом та зображенням Зеленського у вигляді клоуна: “Увага, Зеленський! Ми хакерське угруповання “Сонцепьок”, зламали всі державні сайти, виявили всю інформацію корупцію”, - розповів він.

Росіяни продовжують створювати фейкові сайти українських медіа. Цього разу в інтернеті знову з’явився фейковий сайт РБК-Україна. На фейковому сайті російські пропагандисти опублікували брехливу статтю під назвою “Залужний розставив усе на свої місця”. В ній від імені редактора стрічки новин Дмитра Браславського цитують так само фейковий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. У статті росіяни намагаються нав’язати українським читачам думку, що “все пропало”, контрнаступ провалився, Зеленський всіх злив, зброї більше не буде і такі інші брехливі і занепадницькі наративи.

Детальніше можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!