ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Іван Мельник: «Чорноморські новини» пережили війни, та чи витримають Матвійчука?

05.07.2012, 03:47
19 липня Одеська газета «Чорноморські новини» відзначатиме своє 95-річчя. Та замість святкувань колектив редакції змушений захищатися в суді. Єдине обласне видання українською мовою вже більше двох років бореться за існування з обласною владою. Газету вже не раз намагалися виселити з приміщення, взимку в редакції відключили опалення, не дають можливості продаватись в мережах розповсюдження. Про тиск на газету вчора мали говорити у Києві на засіданні парламентського Комітету свободи слова. Через відсутність кворуму засідання було перенесене і проблемні питання багатьох українських ЗМІ – знову відкладені.
 Про перспективи виживання «Чорноморських новин» журналістам ІМІ вдалося поговорити із головним редактором газети Іваном Мельником.
 

- Чим ваша газета так не подобається місцевій владі?
 

— Проблеми «Чорноморських новин» сьогодні — це проблеми загалом свободи слова в Україні. Ми - незалежна газета, наш співзасновник — трудовий колектив редакції і наша політика — це чесне і правдиве слово. Наприклад, в одному з останніх номерів вийшла стаття про фермера, в нього незаконно забрали врожай, і це не без відома районної адміністрації. Ми також пишемо про питання мовного закону і т.п. Зрозуміло, що така позиція і така політика газети не подобається нинішній владі, а тим більше одеській, що відверто налаштована антиукраїнськи. Іде цілеспрямована політика на нищення українського слова в Одесі. Це на рівні як міської влади, так і обласної державної адміністрації.
 

— Колись газета «Чорноморські новини» отримувала частину фінансування від ОДА. Чи зараз ви отримуєте ці гроші?
 

— Ми живемо вже 2,5 роки взагалі без жодної підтримки. Колись наше видання справді частково дотувалося з обласного бюджету. Але за нинішнього керівництва наша газета була позбавлена такого фінансування. При чому підтримки російськомовних видань, в яких друкують по 5-10 фотографій нинішніх очільників області чи міста, ніхто не скасував. Коли помінялася влада, я навіть хотів піти з посади головного редактора, щоб зберегти газету і її фінансування. Але мені сказали, що проблема не в мені, що їм весь наш колектив не подобається. Нам сказали, що ми загинемо через кілька місяців. Але ми оптимізувались як могли, скоротили штаб, люди і сьогодні працюють на півставки, а то й на громадських засадах. За підтримки наших читачів, ми продовжуємо видавати цю газету.
 
 
На фото: Спершу прародич "Чорноморки" "Голос пролетарія" був російськомовною газетою. 
 

— У чому проявляються утиски?
 

— Проти нас іде цілеспрямована боротьба на знищення. Вже кілька років нас намагаються позбавити приміщення. Його передали ще у 1991 р. постановою Кабінету Міністрів на баланс трьох редакцій: «Вечерняя Одесса», «Чорноморські новини» і «Юг». В постанові було написано: «До прийняття окремого законодавства», тобто закону про роздержавлення. Це великий будинок, знаходиться на гарній площі, тому впродовж всього цього часу на нього постійно зазіхають ті, хто має гроші. І вони це роблять через владу. На щастя, поки що всі суди ми вигравали. Тепер стало відомо, що Одеська обласна рада незаконно оформила свідоцтво власності на цей будинок. У нас є акти прийому-передачі ще з 1991 р., всі документи ми подаємо в суді. Вони ж натомість не можуть надати жодного документу. 9 липня буде чергове засідання суду.
 

Минулої зими в нас взагалі відключили опалення. Редакція працювала при – 4°, хоча ми вчасно оплачували комунальні і в суді це довели. Нам присилають рахунки на обслуговування ліфта, який вже 6 років не працює. Виставляють такі суми, з якими ми не погоджуємося. Окрім того нам не дають можливості продаватися в кіосках, бо у нас нема штрих-коду, хоча всі інші газети продаються без штрих-кодів. Чому вони знайшли єдине україномовне видання і саме у нас забрали можливість продаватись?
 

 
 
На фото: У 1930-х роках під назвою "Чорноморська комуна" газета виходила вже українською мовою. 
 

— Як Ви оцінюєте стан інформаційного простору Одеси?
 

— Сьогодні і телеканали, і друковані ЗМІ Одеси практично повністю приватизовані владою або контролюються нею. З друкованих ЗМІ незалежними залишилися хіба що «Чорноморські новини», газета «Юг» (головний редактор Ольга Кологрьова також приїздила до Києва на засідання Комітету – ред.) і «Вечерняя Одесса», де трудовий колектив є також співзасновником. Ці три газети проводять самостійну політику. Звичайно, що владі це не подобається. Наше видання існує з 1917 р. і за всі роки незалежності в нас не було ніяких проблем з виходом газет. Ми, видавці української газети в Одесі, не вимагаємо якихось особливих прав для себе, але не хочемо бути ущемленими.
 

Розмовляли: Роман Кабачій, Ірина Чулівська, ІМІ
 
Liked the article?
Help us be even more cool!