ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Політика поступово повертається в одеські новини

Політика повертається в порядок денний інформаційного простору Одещини. Практично 4% новин стосуються політичних подій. На перший погляд, це незначні показники, але в порівнянні з даними за серпень 2022 року, коли відбувався схожий моніторинг, чисельність цих повідомлень збільшилася вдвічі. Очевидно, що це дуже далеко від довоєнних 14,5% усіх дописів, що підпали під моніторинг уже в далекому листопаді 2020 року. 

Втім, повномасштабне російське вторгнення все ж таки обмежує політичну активність. Місцеві ЗМІ обережніше пишуть про політиків та будь-які скандальні події – суспільство й так досить втомлене від війни й на її тлі незначущі інтриги сприймаються читачами вкрай гостро. 

Такі висновки були отримані на основі вибіркового аналізу п’яти ЗМІ, який із 6 до 10 березня 2023 року включно провів Інститут масової інформації. Загалом проаналізовано 623 повідомлення таких медіа: "Думська", 048, "Одеса.Онлайн", УСІ, "Одесская жизнь".

Методологія дослідження охоплювала аналіз частки новин на політичні теми. Окремо досліджувалися випадки політичної джинси та контрагітації.

Серед місцевих ЗМІ найбільше про політичні події писали журналісти видання "Думська" – практично 8% усіх новин стосуються політики. Це вчергове підтвердило, що це ЗМІ залишається одним з головних громадсько-політичних порталів Одещини. Проте й тут війна вплинула на редакційну політику. Два роки тому, за даними схожого дослідження, кожна четверта новина на сайті стосувалася політики. 

В березні 2023 року лише це медіа з усіх досліджуваних опублікувало новини з ознаками замовності та контрагітацію. Так, у новині "Волонтери в Одесі обговорили питання допомоги жителям Маріуполя" занадто багато уваги приділяється Олексію Гончаренку, який у матеріалі підписується не лише волонтером, а й нардепом. А повідомлення "Синьо-зелені" мстять: Одеська облрада виселяє з приміщення великий волонтерський центр, що допомагає військовим" містить інформацію, яку можна схарактеризувати як чорний піар, спрямований проти пропрезидентської партії, яка нібито об’єдналася з представниками ОПЗЖ в облраді в протидії "неугодним" волонтерам. Цікаво, що обидві новини стосуються волонтерства – теми, яку місцеві ЗМІ висвітлюють не дуже активно. У вже згаданому серпневому моніторингу ІМІ відсоток новин стосовно волонтерства та активістів ледве сягав 3% усіх проаналізованих тоді повідомлень. 

Інші новинні ресурси значно рідше, ніж "Думська", пишуть про політику. Приблизно 4% таких новин присутні на сайті "УСІ", і 2–3% – у виданнях "Одесская жизнь" та "Одеса.Онлайн". Ігнорують політичні теми журналісти видання "048": менш ніж 1% усіх дописів за моніторинговий період стосувався цієї теми. 

Цього тижня на досліджуваних сайтах, крім буденних новин на кшталт "Уряд призначив нового директора НАБУ" або "Одеситок привітав із 8 березня справжній полковник Марченко (голова ООВА. – Прим. ред.)", публікувалися й новини міжнародного масштабу. "Сі Цзіньпіна втретє обрали головою Китаю", "Євросоюз майже вичерпав ліміт санкцій проти рф", "Парламент Швейцарії висловився проти реекспорту боєприпасів в Україну" – ці теми хвилювали місцевих журналістів, що й ретранслювали їх на свої аудиторії. Фактично кожен п’ятий герой політичних новин регіону був з-за кордону. І це легко пояснити, адже дедалі більше наше життя залежить від рішень міжнародних політичних акторів, на що відповідно реагує й журналістська спільнота.

Половину згадок у політичних новинах становили місцеві політики та представники органів самоуправління (однаково по 27% від усіх героїв). Цього тижня якраз обговорювалися перипетії, пов’язані з розробленням нового статуту міста, як це видно з новини "В Одесі будуть приймати новий Статут міста". 

Лише 13,5% політиків в одеських новинах були всеукраїнського рівня. Наприклад, як тут: "росія винна в екоциді": Зеленський підтримав ініціативу одеських екологів".

Це звичайна для одеського інформаційного простору ситуація, коли локальні ЗМІ фокусуються переважно на регіональних новинах, а новини за участю всеукраїнських діячів публікуються лише в регіональному контексті і якимось чином пов’язані з Одещиною. Цього разу як виняток із правил можна відзначити лише значну чисельність міжнародних політичних новин, не пов’язаних з містом та областю.

Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області

Liked the article?
Help us be even more cool!