ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як 10 років тому підтримувані РФ бойовики захопили Луганську обласну державну телерадіокомпанію

Вхід на ДО ЛОДТРК. Фото – cxid.info

29 квітня 2014 року підтримувані Росією незаконні збройні формування захопили державну організацію “Луганська обласна державна телерадіокомпанія”. Хоча, як згодом керівництво пояснило працівникам, підприємство “взяли під охорону”.

Про це повідомляє представниця Інституту масової інформації в Луганській області.

На YouTube-каналі телеканалу ЛОТ (входив до структури ДО ЛОДТРК. – Ред.) навіть є відео з такою назвою: “Без купюр. ЛОТ под охраной”. 

На ньому можна ідентифікувати в.о. генерального директора компанії Віталія Гаркушу, його заступника Олега Фетісова, який тривалий період очолював так зване “міністерство зв'язку ЛНР”. 

Віталій Гаркуша. Фото – скрін з YouTube-каналу ЛОТ
Олег Фетісов. Фото скрін з YouTube-каналу ЛОТ

Також там присутній головний редактор редакції громадсько-політичних програм Леонард Свідовськов (нині підозрюваний у колабораціонізмі).

Леонард Свідовськов. Фото – скрін з YouTube-каналу ЛОТ

Чоловік у камуфляжі без зброї – вже покійний Геннадій Ципкалов. Захопивши владу на Луганщині, проросійські бойовики почали вигадувати собі “посади”. Ципкалов тоді назвався “прем’єр-міністром ЛНР”. 

Геннадій Ципкалов. Фото скрін з YouTube-каналу ЛОТ

Як згадує регіональна представниця ІМІ, на територію телерадіокомпанії Ципкалов прийшов у супроводі озброєних людей. Він поставив умову: Луганська філія концерну радіомовлення радіозв'язку та телебачення має вимкнути українські канали. Спойлер: їх вимкнули.

Наприкінці відео поруч із Ципкаловим у кадрі з'являється представник української міліції. Вони говорять, що спільно охоронятимуть медіа, щоб уникнути “будь-яких провокацій”.

Геннадій Ципкалов і луганський міліціонер. Фото скрін з YouTube-каналу ЛОТ

Втім, з 23 квітня 2014-го на ДО ЛОДТРК була охорона в кількості із 40 людей, згадує представниця ІМІ.

Проте за пару годин до приходу бойовиків ці правоохоронці покинули територію телеканалу.

Керівництво ЛОДТРК  жодним чином не відреагувало на присутність озброєних людей на території медіа, які чатували співробітників на прохідній, в їдальні, у коридорах. Вони намагалися завести розмови зі співробітниками, але ті відповідали стримано. 

Втім, починаючи з травня представники терористичного угруповання “ЛНР” відкрито почали з’явилися в ефірах ДО ЛОДТРК.

Чоловіки в камуфляжі – бойовики Василь Нікітін та Остап Чорний. Фото – скрін з YouTube-каналу ЛОТ

Вже 4 липня 2014 року незаконні збройні формування припинили роботу Луганської обласної державної телерадіокомпанії. Співробітників зібрали у дворі, повідомили про припинення роботи та наказали зібрати речі й покинути територію. Більшість колег відтоді жодного разу не потрапили на Демьохіна, 25. За цією адресою працював державний обласний мовник.

За даними YouControl, 9 вересня 2016 року діяльність Луганської обласної державної телерадіокомпанії припинилась.

Правонаступницею компанії стала філія Суспільного UA:Донбас. Частина тих, хто працював на ЛОДТРК, після виїзду із Сєвєродонецька продовжує працювати в команді.

Що ж до приміщень та території Луганської обласної державної телерадіокомпанії, яка працювала на вулиці Демьохіна, 25, у Луганську, то нині на її потужностях працює пропагандистська “ГТРК ЛНР”. Частина її співробітників – колаборанти з лав ЛОДТРК, декому з них слідчі СБУ повідомили про підозру. Зокрема, Сергію Колесникову, Юрію Свідерському.

Валентина Троян, регіональна представниця ІМІ в Луганській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!