HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Верховна Рада відхилила законопроект про захист журналістів

03.10.2011, 03:43
Верховна Рада України відмовилась надавати державну охорону журналістам у випадку загрози їх життю чи здоров’ю. Відповідний законопроект №2508 «Про державно-правові гарантії захисту професійної діяльності журналістів» депутати не підтримали, за проголосувало всього 27 депутатів.
Проект закону також передбачав посилення кримінальної відповідальності за перешкоджання професійній діяльності журналістів. А саме, пропонувалося запровадження штрафу у розмірі від 100 до 200 неоподатрованих мінімумів або обмеження свободи терміном на 5 років за умисне завдання журналісту легких чи середніх тілесних ушкоджень у зв’язку з його професійною діяльністю.
Проект закону передбачав позбавлення волі строком від 5 до 10 років за умисне нанесення журналісту чи його близьким тяжких тілесних ушкоджень у зв’язку з його професійною діяльністю.
Остаточно відхилений законопроект був 21 вересня.
Коментар юридичного блоку ІМІ:
Новим законопроектом було запропоновано внести зміни до чинного Кримінального кодексу шляхом додавання кваліфікованих складів злочину до статті 171 К.К. «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»:
-    Умисне заподіяння журналісту легких тілесних ушкоджень чи середньої тяжкості тілесних ушкоджень, а так само нанесення побоїв або вчинення інших насильницьких дій у зв’язку із виконанням ним законної професійної діяльності  -  карається штрафом у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років;
-    Умисне заподіяння журналісту або його близьким родичам тяжких тілесних ушкоджень у зв’язку із виконанням ним законної професійної діяльності, - карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років
- Посягання на життя журналіста або його близьких родичів у зв’язку із виконанням ним законної професійної діяльності, - карається позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Також законопроектом було запропоновано поширити дію Закону «Про державну охорону органів державної влади та посадових осіб» на журналістів, шляхом внесення змін до частини третьої статті 7 цього закону. Ці зміни гарантували б забезпечення державної охорони у разі наявності загрози життю і здоров’ю журналіста пов’язаних з професійною діяльністю. На даний момент за цим законом державна охорона забезпечується у випадку загрози для життя і здоров’я  здійснюватися   щодо  народних  депутатів  України,  членів Кабінету  Міністрів  України,   керівників   центральних   органів виконавчої  влади,  які  не  є членами Кабінету Міністрів України, суддів Конституційного Суду України та  Верховного  Суду  України, Голови   Національного   банку   України,  Голови  Верховної  Ради Автономної  Республіки  Крим,  Голови  Ради  міністрів  Автономної Республіки Крим.
 
ІМІ

 
Liked the article?
Help us be even more cool!