ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Бабель": "Труха" та медіа поширили новину про корупцію зі створеного місяць тому сайту, схожого на російський фейк

Фото – Бабель
Фото – Бабель

Найбільший в Україні анонімний Telegram-канал “Труха” та низка медіа поширили новину про корупцію в Україні із сайту The American Insider, який є анонімним новоствореним сайтом, що мімікрує під відомі американські ЗМІ. Його зареєстрували в США лише місяць тому і він схожий на російський фейк, повідомляє “Бабель”.

Так, “Труха”, канал MediaPost, сайти “Обозреватель” та my.ua поширили 15 листопада новину з посиланням на коротку замітку The American Insider про корупцію в Україні авторства Стівена Фукса. У матеріалі автор розповідає про масштабну корупцію в держкомпаніях “Укренерго” і “Укрзалізниця” та критикує їхніх очільників – Володимира Кудрицького та Євгена Лященка. Їх звинувачують у махінаціях з держзакупівлями, звʼязках з росією та високій неринковій зарплаті. 

На сайті The American Insider замітка про корупцію в українських держмонополіях зʼявилася 14 листопада 2023 року під заголовком “Українські державні монополії – одні з найкорумпованіших структур”. У тексті йдеться про те, що у 2023 році НАБУ викрило масштабні зловживання в “Укрзалізниці”: на держзакупівлях компанія вкрала $20 млн. Впоратися з корупцією очільник перевізника Євген Лященко не може, та попри це сам отримує зарплату 9 мільйонів гривень на місяць.

Також у матеріалі йдеться про корупцію в НЕК “Укренерго”. Нібито НАБУ виявило там крадіжки під час закупівлі бронежилетів, а очільник компанії Володимир Кудрицький узагалі раніше керував російською нафтовою компанією ТНК-ВР.

Наступного дня, 15 листопада, цей матеріал поширили різні українські видання і “Труха”. На “Трусі” пост набрав 770 тисяч переглядів та мав 1 300 поширень. На “Обозревателі” його подивилися 5 тисяч користувачів. У Facebook цю новину 14 разів поширили приватні користувачі та невеликі локальні групи. А у Twitter статтю The American Insider запостив російський шоумен і пропагандист Андрій Бочаров.

“Бабель” зазначає, що текст на The American Insider – класична маніпуляція і фейк. Першоджерело інформації про вкрадені на “Укрзалізниці” $20 млн – інтервʼю очільника НАБУ Семена Кривоноса в червні 2023 року. Він розповідав, що ця цифра – загальні збитки від закупівель, які УЗ робила від 2015 року, а не за один 2023-й. До відповідальності за це, за словами Кривоноса, були притягнуті вісім топпосадовців компанії.

Теперішнього голову УЗ Євгена Лященка призначили лише в березні 2023 року, а не в лютому, як пише The American Insider. Перед тим два роки Лященко був членом правління. 

Підтверджених даних про “надто високу” зарплату топменеджера теж немає, пише “Бабель”. Інформацію про те, що Лященко отримує 9 мільйонів гривень на місяць, “американський” сайт узяв з допису користувача Facebook Ореста Василькевича, який посилався на свої “джерела”. Жодних доказів експертності Василькевича в цьому питанні немає, він веде політичний Telegram-канал з 98 підписниками.

“Бабель” зазначає, що справу про завищену вартість бронежилетів “Укренерго” дійсно розслідує НАБУ. Слідчі вважають, що в березні-травні 2022-го компанія купила 1 200 бронежилетів за ціною, вдвічі вищою за ринкову. Що стосується згадки про роботу керівника “Укренерго” Володимира Кудрицького на росіян, то, згідно з його офіційною біографією, він пішов з ТНК-ВР після того, як компанію поглинула російська “Роснафта”. Це було у 2013 році, до того як Росія почала війну проти України.

Згідно з даними сервісу Whois, який допомагає отримати дані про сайти, The American Insider зареєстрували в США лише 13 жовтня 2023 року. Всі дані про його адміністраторів чи їхні контакти приховано. Всі статті на ньому публікують від імені трьох журналістів – Стівена Фукса, Марка Такера і Сари Морган.

“Бабелю” не вдалося знайти їхні фото або хоч якусь інформацію. Так само немає жодних контактів редакції чи даних про власників. Візуально сайт нагадує сторінку видання Business Insider, а його назва – співзвучна з назвою видання America Insider.org, яке працює з 2009 року.

“Бабель” зазначає, що The American Insider уже публікував дезінформацію про Україну. Так, 18 жовтня 2023 року він випустив статтю про голову Нацбанку Андрія Пишного, яка базувалася лише на анонімних джерелах. Вони стверджували, що США задоволені роботою Пишного й не збираються його звільняти. Насправді, зазначає “Бабель”, розмов про звільнення Пишного не було – про це писало тільки видання УНН, яке згодом саме спростувало свою новину. Жодне іноземне медіа також нічого не писало про можливу відставку Пишного. Але статтю підхопили деякі Telegram-канали (“Инсайдер UA” та “Украина Сейчас”, мають понад мільйон підписників), а потім канали “Сплетница” та “Шептун” з мережі російського ГРУ писали, що Пишний сам купив цю компліментарну статтю. За тиждень канал “Шептун” з мережі ГРУ стверджував, що очільник НБУ замовив ще одну статтю цього “видання”: про те, що він увійшов до пʼятірки найвпливовіших українців у США.

Центр протидії дезінформації стверджує, що статті про Пишного на The American Insider – епізод інформаційної кампанії російських спецслужб, що почалася в березні 2023 року. “Ніякої “замовної статті” не існує. Цей вкид – продовження інформаційної кампанії з дискредитації НБУ”, – заявили в ЦПД.

“Бабель” нагадує, що Росія вже використовувала такі псевдомедіа у своїй закордонній пропаганді. Наприклад, вона створювала фейкові англомовні медіа Newsroom for American and European Based Citizens (NAEBC) та PeaceData для впливу на президентські вибори в США у 2016 та 2020 роках. 

“Ці сайти публікували консервативні й ліві статті та активно критикували Джо Байдена. У своїх англомовних текстах вони робили притаманні росіянам помилки, а для частини своїх авторів використовували згенеровані фото. За даними Reuters, обидва псевдомедіа повʼязані з “Агентством інтернет-досліджень” Євгенія Пригожина, також відомим як “фабрика тролів”, – нагадує видання.

Водночас російське видання Insider 13 жовтня 2023 року писало, що Кремль спеціально створює клони відомих сайтів, щоб поширювати там дезінформацію. Зокрема, це були сайти українського “Обозревателя” та РБК, німецького Der Spiegel та американського Fox News. У них просувалися декілька основних тез – нібито Україна не цікава Заходу, Зеленський бездумно вбиває солдат, а Україні ніколи не перемогти росію, тому треба йти на перемовини. Розповсюджували ці матеріали сотні ботів в X та Facebook, зазвичай просто залишаючи їх у коментарях до будь-яких постів.

Центр стратегічних комунікацій попереджав, що “тотальна корупція в Україні” – один з елементів російської інформаційної стратегії проти України. Росіяни та їхні боти мали писати в соцмережах коментарі під українськими дописами, буцімто корупція розʼїдає Україну зсередини. Для підтвердження цих тез вони використовували як вигадані, так і реальні корупційні кейси (наприклад, історію із закупівлею Міноборони яєць за завищеними цінами). У вересні про це говорили й у Головному управлінні розвідки.

Liked the article?
Help us be even more cool!