ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Bihus.info не є потерпілою стороною в провадженні щодо стеження за ним

Співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.info не мають статусу потерпілих у кримінальному провадженні, яке відкрила СБУ за фактом незаконного прослуховування та відеознімання представників проєкту.

Про це в ефірі ТОК-ШОУ УП розповіла журналістка Bihus.info Анастасія Усенко.

Вона зазначила, що наразі редакція не може чітко сказати, хто стежив за командою 27 грудня: якийсь правоохоронний орган чи приватна структура.

"Це важко назвати співпрацею. Що відбувається з боку СБУ? Вони зареєстрували кримінальне провадження за 359-ю статтею (незаконне встановлення прослуховувальних засобів), і, наскільки я знаю, у нас немає статусу потерпілих у цьому провадженні. Відповідно, доступу до матеріалів справи ми не маємо. Днями СБУ проводила обшук у комплексі, і вони вилучили сервер, на якому зберігалися відеозаписи", – розповіла Анастасія.

За її словами, вона разом колегою приїхала до готелю, коли там відбувався обшук, щоб отримати копії записів з того сервера, але їм слідчий відмовив і сказав, щоб вони звернулись із заявою до управління. Журналістка повідомила, що юристи проєкту написали таку заяву, але відповіді поки немає.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня 2024 року керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео, яке 16 січня на своєму ютуб-каналі оприлюднив сайт "Народна правда", про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Співробітників Bihus.Info прослуховували кілька місяців, заявив у другому відеозверненні Денис Бігус. За його словами, про це свідчить оприлюднене аудіо телефонних розмов. Між цими розмовами минув час.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк виступила з вимогою від влади відреагувати на системний тиск на журналістів. Так вона прокоментувала тиск на журналіста Юрій Ніколова, до квартири якого намагалися потрапити незнайомі чоловіки, та команду Bihus.Info.

17 січня 2024 року Медіарух закликав президента Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Також 17 січня Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування та відеознімання представників проєкту Bihus.Info. Того ж дня СБУ приїхала з обшуком до заміського комплексу, де велося незаконне знімання членів команди Bihus.Info. Вони вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження.

18 січня 2024 року стало відомо, що Головне управління Нацполіції в Київській області розпочало досудове розслідування за фактом порушення недоторканності приватного життя за заявою журналістки проєкту Bihus.Info Марії Землянської.

Після власного розслідування команди Денис Бігус повідомив, що до операції зі стеження за командою Bihus.info було залучено щонайменше 30 людей. У номерах, де поселилися співробітники журналістського проєкту, більшість яких – жінки, були встановлені камери відеоспостереження. Також виконавці "операції" несанкціоновано стежили за іншими гостями готелю.

19 січня 2024 року ресурс "Народна правда", на якому 16 січня розмістили відео з прихованим зніманням і прослуховуванням команди журналістських розслідувань Bihus.Info, видалив зі свого сайту новину. Також це відео більше не доступне на їхньому ютуб-каналі.

Liked the article?
Help us be even more cool!