ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Буковинська журналістка створила проєкт "Інтерактивний український Відень"

18.03.2024, 10:00
Альона Чорна
Фото з архіву Лідії Акришори
Фото з архіву Лідії Акришори

Буковинська журналістка Лідія Акришора спільно з українськими емігрантами в Австрії створила проєкт "Інтерактивний український Відень".

Про це авторка проєкту розповіла регіональній представниці Інституту масової інформації в Чернівецькій області. 

За словами Лідії, ресурс дозволяє всім охочим ознайомитися з історією та культурою українськомовної спільноти та її внеском у культурне багатство Австрії.

“Архів створено з метою збору, уніфікації та популяризації цікавої інформації про українців у Відні. Тут представлено дані про події, пам’ятники, будівлі, вулиці, організації. В онлайн-архіві є інтерактивна мапа, яка дає можливість влаштовувати екскурсії. Наразі ми працюємо над тематичними маршрутами українського Відня (музичний, кулінарний, мистецький, слідами відомих письменників, адвокатів, політиків, художників та ін)”, – каже Лідія Акришора. 

Журналістка розповіла, що в Австрії живе давно – відтоді, як приїхала на навчання в магістратурі. Давно з’явилась і ідея проєкту. За словами Лідії, коли розпочався Майдан, вона прагнула робити все можливе на допомогу Україні. Медійниця організовувала різні події, брала участь у Майдані, робила власні кроки у сфері культурної дипломатії, проєктного менеджменту.

"Тоді я приєдналася до Товариства української молоді в Австрії, яка була покликана, щоб допомогти українцям, і ми спільно робили багато для українців. Відтак стала головою організації й власне після 2014 року побачила, що європейці дуже мало знають про Україну. Це мене неабияк здивувало, і я вирішила створювати проєкти, які б розповідали іноземцям більше про Україну, почала вивчати більше історію, культурні зв’язки України та Австрії", – розповіла Лідія Акришора.

Вона додала, що до 2020 року ці знання накопичувалися, а вона спілкувалася з багатьма людьми, які розповіли чимало важливої інформації, яку вона захотіла передати далі.

"Відтак з однодумцями взялися за реалізацію проєкту "Інтерактивний український Відень" та втілили в життя цей важливий задум", – розповіла Лідія Акришора.

Довідка

Лідія Акришора – журналістка, активістка, комунікаторка. Після закінчення факультету журналістики в Києві та публіцистики у Відні, працювала в Інституті наук про людину у Відні (Institut für die Wissenschaften vom Menschen) в українському проєкті Ukraine in European Dialogue та асистенткою американського історика Тімоті Снайдера. Крім цього, пише як журналістка-фрилансерка. Співорганізаторка та засновниця Українського балу у Відні, який ТУМА проводить із 2015 року. Писала для кількох австрійських медіа та була учасницею академії австрійського журналу Biber. Також працювала організаторкою подій у віденському forum for journalism and media. Співпрацювала з буковинськими виданнями, зокрема з медіаплатформою "Шпальта".

Liked the article?
Help us be even more cool!