ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дослідження: російське радіо "Жизнь", що дістає Харківщини, закликає ЗСУ здаватися в полон і залякує цивільних

Фото – колаж "Реальної газети"

Російська радіостанція “Жизнь”, сигнал якої дістається прикордоння Харківщини, повторює інструкцію зі здавання в полон для українських військовослужбовців, дискредитує мобілізацію в Україні, використовує пропагандистські листи нібито від українських матерів та маніпулює інформацією про допомогу США в Україні.

Контент радіостанції дослідила журналістка “Реальної газети” Єва Позднякова, яка кілька днів слухала радіо.

Як зазначає журналістка, меседжі бєлгородського радіо виявилися  життєздатнішими за решту пропаганди, оскільки їх не вигадують, а беруть за основу наявні антиукраїнські наративи. 

Які меседжі поширює російська радіостанція

Журналістка наводить меседжі російської пропаганди, які поширює російська радіостанція:

  • “Ніхто із синів депутатів не пішов служити”;
  • “Україна є власністю західних хазяїв”;
  • “Захід воює з Росією руками українців”;
  • “ТЦК – злодії та порушують Конституцію”;
  • “Україна відмовилася від своїх громадян за кордоном”;
  • “Виділена США допомога для України насправді дається в кредит, тому цей пакет – боргова кабала”.
Фото – скрін Реальної газети із сайту пропагандистського радіо Жизнь

“Так, фразу “ніхто із синів депутатів не пішов служити” можна почути не лише від пропагандистів, а й від незадоволених мобілізацією українців. На радіо “Жизнь” вона лише підсилена іншими подібними меседжами типу “ТЦК – злодії та порушують Конституцію” або “Україна відмовилася від своїх громадян за кордоном”. Хоча є і більш звичні для російської пропаганди меседжі типу “Україна є власністю західних хазяїв”, “Захід воює з Росією руками українців”, – пише журналістка.

Російські наративи для зриву мобілізації в Україні

За спостереженнями Єви, російські пропагандисти використовують дезінформацію та вирвані з контексту твердження для зриву мобілізації в Україні. Зокрема, обшукують український інформаційний простір на предмет відео, де начебто працівники ТЦК жорстоко поводяться з чоловіками, та супроводжують це коментарями, що Україна відправляє людей на смерть. 

“Недавно російські Telegram-канали поширили фейкове відео, на якому співробітник Житомирського ТЦК нібито “закопує” ухилянта. Пропагандисти стверджували, що так працівники військкомату намагаються залякати чоловіків, які відмовляються йти на фронт. Проте відео виявилося фальшивкою російського виробництва, якою пропагандисти намагалися дискредитувати співробітників ТЦК”, – пише Єва Позднякова.

Росіяни вигадують листи нібито від мам українських військових

У статті вона зауважує, що поряд з теглайном “Вирви своє життя з лап Зеленського – переходь до російських військ” в ефір радіо “Жизнь” пускають “листи” українською нібито від мами українського військового.

“За сюжетом “мама” “всі сльози виплакала” за сином-військовим. Пропагандисти експлуатують звичний для Москви меседж про “два народи, які посварили”, “війну політиків” та солдатів, яких “як скот, як баранів гонять на убой”. “Лист” закінчується прокльонами на адресу Зеленського та твердженнями, що “війна не потрібна”,  – пише авторка.

Пропаганда щодо допомоги США Україні

Окрему увагу пропагандисти радіо “Жизнь” приділили ухваленню Конгресом США законопроєкту про виділення Україні майже $61 мільярда допомоги. Як пише Єва Познякова, пропагандисти спочатку заявляли, що допомоги не буде, а тепер стверджують, що допомога не така.

“На радіо “Жизнь” частіше за інші транслюються наративи типу: “Західна допомога лише збільшить кількість загиблих українців” та “Виділена США допомога для України насправді дається у кредит, тому цей пакет – боргова кабала”, – йдеться в матеріалі.

Інструкція для здавання в полон українським військовим

Крім того, час від часу на радіо повторюють інструкцію зі здавання в полон для українських військовослужбовців. 

“Вона супроводжується емоційним текстом українською про неминучу поразку. Текст нашпигований кремлівськими меседжами про навмисно посіяну ворожнечу між народами, зрадників на Банковій, поділ народу за мовним принципом та мету Зеленського знищити якомога більше українців”, – пише журналістка. 

Також росіяни звертаються до мирних жителів і погрожують словами: “Не дайте перетворити ваші міста на другий Маріуполь, де українські військові використовували місцевих жителів як живий щит”. Окупанти залякують “відповідальністю” за допомогу ЗСУ та опір загарбникам. 

“Окупацію території пропагандисти подають як невідворотний факт. Згадка про Маріуполь – взагалі пік російського цинізму. Адже саме російська армія атакувала місто з води, землі та повітря. Саме через російське вторгнення Маріуполь було фактично знищено, як і Бахмут, Соледар та Авдіївку”, – йдеться в матеріалі. 

Головний редактор “Реальної газети” Андрій Дихтяренко розмістив на Facebook-сторінці допис, запрошуючи свою аудиторію читати дослідження. У коментарях йому написали, що донедавна почути радіо “Жизнь” можна було не тільки на прикордонні Харківщини, а й у самому Харкові.

Liked the article?
Help us be even more cool!