ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дві експертизи підтвердили погрози полтавській журналістці, але вона знову скаржиться на прокуратуру (доповнено)

18.10.2023, 14:04
Надія Кучер
Фото – фейсбук Анастасії Мацько
Фото – фейсбук Анастасії Мацько

Журналістка “Полтавської хвилі” Анастасія Мацько пройшла судово-психологічну та лінгвістичну експертизи в справі про погрози від посадовців Полтавської райради Сергія Бойка та керівника інспекції з благоустрою Полтавської міської ради Максима Малька.

Про висновки експертизи Анастасія Мацько повідомила представниці ІМІ в Полтавській області. 

За її словами, лінгвістична експертиза визнала, що погрози їй були й вона сприймала їх реально.

“Слідство тривало три місяці, під час однієї з розмов зі слідчими мені прозоро натякнули, що справу можуть закрити. Тоді ми з адвокатом звернулися до прокуратури, спілкувалися з прокурором області. І тоді прокурор області озвучив принципову позицію, що, коли я пройду лінгвістичну експертизу, наступною мала бути судово-психологічна експертиза. Тобто я мала поспілкуватися з експертом і маю отримати висновок, чи сприймала я погрози реально. Ці дві експертизи міксуються між собою”, – розповіла Мацько. 

Журналістка подала клопотання про проведення експертизи не в Полтаві, а в Сумах. 

“Понад три години я спілкувалася з експерткою, минулого тижня я отримала висновки. Вони однозначно стверджують, що значення висловлювань, зокрема “Я б тебя убил”, не можна трактувати інакше. Висловлювання не було метафорою, посадовець сказав те, що хотів сказати”, – розповіла Мацько. 

На основі лінгвістичної експертизи експертка, яка проводила судово-психологічну експертизу, за словами Анастасії Мацько, зробила висновок, що погрози журналістка сприймала серйозно.

“Висновок свідчить про те, що я не могла викривлювати реальність, усе було так, як я описувала та підтверджують свідки. І я вважала, що висновки експертиз будуть підставою для вручення підозр”, – сказала журналістка. 

Крім того, розповіла Анастасія Мацько, слідчий викликав її та адвоката на повторний, уточнювальний допит на прохання прокуратури. 

“В мене вже була істерика. Це був уже десятий черговий уточнювальний допит. Під час допиту мене запитали, про які публікації йшлося в погрозах Малька”, – зазначила медійниця.  

Журналістка говорить, що під час допиту пояснювала очевидні, на її погляд, речі.

“Звертала увагу на те, що вони принципово ігнорують або замовчують. Я не розумію, що хоче прокуратура досягти уточнювальними допитами, досліджують усе, крім факту погроз”. На мою думку, прокуратура не хоче підписувати підозру”, – говорить Мацько. 

Журналістка вважає, що прокуратура збирає доказову базу, щоб закрити справу щодо погроз на її адресу. 

“Якщо не буде реакції у відповідні терміни, плануємо писати скаргу на прокуратуру, скаржитися на бездіяльність”, – вирішила Анастасія Мацько. 

Доповнення. У пресслужбі прокуратури Полтавської області розповіли, що отримали результати судово-психологічної експертизи Мацько і викликали на додатковий допит.

"Наприкінці минулого тижня отримали судово-психологічну. 18 жовтня Мацько дійсно викликали на додатковий допит стосовно відео. Наразі проводяться слідчі та просесуальні дії, необхідні для завершення досудового розслідування. Без цього ніяк. Про терміни слідчих дій наразі немає інформації" - розповіла представниця пресслужби прокуратури Полтавської області Людмила Іващук.

Як повідомляв ІМІ, журналістка інтернет-видання “Полтавська хвиля” Анастасія Мацько заявила, що їй погрожували під час сесії міської ради 29 березня 2023 року депутат районної ради Сергій Бойко та керівник інспекції з благоустрою Максим Малько. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Пізніше адвокат Мацько Дмитро Семеха попросив поліцію перекваліфікувати кримінальне провадження з перешкоджання на погрози. 29 травня Мацько разом зі своїм адвокатом подала скаргу до Офісу генерального прокурора через бездіяльність поліції.

Liked the article?
Help us be even more cool!