ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Двоє криворіжців позиваються до телеканалу "Рудана": вважають, що той поширює недостовірну інформацію про Вілкула

Криворіжці Володимир Фоміцький та Валерій Романов подали позов проти ТРК "Рудана". Вони вважають, що телеканал поширює фейки та російську пропаганду. Причина – висвітлення діяльності Олександра Вілкула і так званої військової адміністрації в Кривому Розі. Телеканал заперечує проти задоволення позовних вимог.

Про це повідомляє "На часі".

Фоміцький та Романов вимагають від "Рудани" спростувати інформацію, що Олександр Вілкул є начальником військової адміністрації. Позивачі вважають: такої посади в Кривому Розі не існує. Тобто, за їхньою вимогою, "Рудана" має визнати недостовірною інформацією всі випуски, публікації та репортажі, де згадується "військова адміністрація" в Кривому Розі та її "начальник".

Зі слів Фоміцького, на цю "посаду" Олександра Вілкула призначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко, але голів військових адміністрацій може призначати лише президент. Як зазначає позивач, він звернувся до офісу Зеленського, там відповіли: глава держави не створював військової адміністрації в Кривому Розі.

Позивачі стверджують: вперше Олександра Вілкула зазначили як начальника військової адміністрації Кривого Рогу ще в лютому саме на брифінгах ТРК "Рудана". Це була перша інформація каналу про місцеву військову адміністрацію. Потім новини, в яких телеканал висвітлював роботу цієї адміністрації та Вілкула, виходили щодня.

Але він не може її очолювати, кажуть позивачі, бо офіційно її навіть не існує: немає жодних правових актів, які б підтверджували її створення.

Позивачі звернулися до поліції, щоб дії Вілкула перевірили за статтею 353 КК України ("Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи"). Результату фактично досі немає, пише видання.

Водночас, за словами, Володимира Фоміцького, телеканал відбілює честь політика, відомого зв’язками з представниками російської влади. Отже, на думку Фоміцького, "Рудана" стає рупором роспропаганди, яка не визнає Конституції України.

Представниця телеканалу в суді заявила, що через відсутність порушеного в позивачів права цей позов є безпідставним. Наступне засідання Довгинцівського районного суду м. Кривого Рогу призначено на 30 жовтня.

Зазначимо, що Володимир Фоміцький та Валерій Романов звернулись і до Незалежної медійної ради, яка вважає, що Комунальне підприємство Криворізької міської ради "Телерадіокомпанія "Рудана" у своїх матеріалах, де Олександра Вілкула титровано як "начальника військової адміністрації" міста, таким титруванням порушило друге речення пункту 6 та пункт 12 Кодексу етики українського журналіста, абзац 1 підпункту 2.1.1, абзац 1 підпункту 2.1.2, підпункт 2.7.2 та абзац 1 підпункту 2.12 редакційного статуту КП "ТРК "Рудана".

"Документ про нібито призначення Олександра Вілкула начальником військової адміністрації міста оприлюднювався на сайті місцевого самоврядування Кривого Рогу (але згодом зник із сайту), як свідчить довідка щодо вказаного політика на сторінці сайту Руху "Чесно". Фото такого розпорядження дійсно можна знайти в мережі, але на ньому стоїть підпис голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка. І стосується це розпорядження лише нібито призначення начальника військової адміністрації Кривого Рогу та його заступника, але не утворення військової адміністрації як такої", – зазначають у Незалежній медійній раді.

І звертають увагу на те, що, відповідно до ст. 4 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", військова адміністрація в місті створюється та її керівник призначається виключно Президентом України, а відповідна ОДА може лише подавати йому кандидатуру такого керівника. Отже, згадане розпорядження Валентина Резніченка про нібито призначення Олександра Вілкула якщо й існувало, то не було правомірним. Крім того, в згаданому розпорядженні, якщо судити з його фото, не наведено таких реквізитів, як дата ухвалення та номер.

За результатами пошуку в базах правових актів на вебсайтах Верховної Ради та президента не виявлено актів зі згадуванням прізвища Вілкул за 2022 рік. Також скаржник додав до скарги перший аркуш відповіді на його ім’я з Офісу президента, в якій стверджується, що глава держави не ухвалював рішення про створення військової адміністрації в м. Кривому Розі (відповідь датована вереснем 2022 року). 

"Зважаючи на викладені вище норми законодавства та інформацію з документів, Незалежна медійна рада доходить висновку, що Олександр Вілкул не набував статусу "начальника військової адміністрації" Кривого Рогу", – додали в НМР.

Рада припускає, що ТРК "Рудана" могла отримати інформацію про нібито призначення Олександра Вілкула начальником військової адміністрації міста з офіційних джерел – від суб’єктів владних повноважень (наприклад, Криворізької міськради). Проте Незалежна медійна рада вважає, що в цьому разі така інформація однаково потребувала перевірки з боку медіа. Хоча Цивільний кодекс звільняє пересічних суб’єктів від обов’язку перевірки поширюваної інформації, якщо та походить з офіційних джерел, а Закон України "Про телебачення і радіомовлення" містить аналогічну норму щодо телерадіоорганізацій, етичні норми у сфері журналістики тут вимагають більшого, ніж встановлено законом.

Підпункт 2.7.2 Редакційного статуту ТРК "Рудана" зобов’язує додатково перевіряти інформацію від публічних осіб, особливо політиків. Це вияв природної функції медіа контролювати владу. Більшість суб’єктів владних повноважень очолюють люди, яких треба вважати політиками за визначенням, особливо якщо вони потрапили на посаду внаслідок виборів. Тобто це структури, через які публічні особи та політики можуть діяти опосередковано. Криворізьку міську раду з 2021 року знову очолює (як виконувач обов’язків міського голови) Юрій Вілкул, батько Олександра Вілкула.

Liked the article?
Help us be even more cool!