ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експертка ІМІ розповіла, які механізми застосовує організація для покращення українських медіа

28.03.2024, 17:50
Леся Луцюк
Експертка ІМІ Олена Голуб. Фото – скриншот конференції ЦЕДЕМ
Експертка ІМІ Олена Голуб. Фото – скриншот конференції ЦЕДЕМ

Інститут масової інформації впливає на покращення інформаційного простору та медіа через свої проєкти – список прозорих і відповідальних медіа та мапу рекомендованих медіа (спільно з “Детектором медіа”). 

Про це розповіла аналітикиня Інституту масової інформації Олена Голуб на конференції “Саморегулювання в Україні: чого бракує медіа?” 28 березня.

“Ми пішли маленькими кроками й почали не створювати саморегуляторні організації, а впливати саме на якість медіа. У нас є кілька проєктів, які пов’язані з впливом на якість медіа і, відповідно, на саморегуляцію, зокрема це список прозорих і відповідальних медіа. Про них ми можемо сказати суспільству, що їм можна довіряти й з них отримувати якісну, перевірену, достовірну інформацію”, – розповіла Олена Голуб. 

За її словами, схожий проєкт в ІМІ разом з ДМ – це мапа рекомендованих медіа, який уже стосується регіональних медіа. “Ми створюємо список онлайн-видань і телевізійних компаній, які, ми вважаємо, варті довіри вже на регіональному рівні”, – додала експертка.

Олена Голуб пояснила, що ці проєкти впливають на саморегуляцію медіа через інститут репутації, зокрема. 

“Все-таки інститут репутації як-не-як працює і, відповідно, медіа хочуть потрапити до тих або інших списків якісних медіа. Для цього вони звертаються до ІМІ й питають, які недоліки ми помітили в їхній роботі. Ми з ними комунікуємо, вказуємо на помилки, а вони їх виправляють. Це стосується передусім редакційних політик. Медіа активно почали вносити редакційні політики, ставити на сайт і їх дотримуватися. Тому що один з наших критеріїв – відкритість”, – зауважила аналітикиня ІМІ. 

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!