ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Еспресо" та "Голка" заявили про цензуру і спробу зняти матеріал із сайту

Телеканал "Еспресо" та громадська ініціатива "Голка" заявляють про спроби зняти із сайту espreso.tv матеріал, який стосується дій голови партії "Слуга народу" Олени Шуляк та віцепрем’єра Олександра Кубракова.

Заяву оприлюднено на сайті "Голки".

Автором колонки "Лідерка "Слуг народу" Шуляк і віцепрем’єр Кубраков влаштували перевірку Могилянки: що з цим не так?" є аналітик громадської ініціативи "Голка" Георгій Могильний.

Вона була опублікована в рубриці "Погляд" на сайті espreso.tv 26 березня. 

У цьому матеріалі є цитата очільника ректора Києво-Могилянської академії Сергія Квіта, який згадує Шуляк і Кубракова в контексті містобудівної "реформи":

"Ті, хто лобіював скандальну містобудівну "реформу" 5655, яка не передбачала належного захисту культурної спадщини, вирішили в інформаційному полі відбілитися і показати суспільству, що вони таки за цю спадщину нібито горою. І тут дуже важливо зафіксувати ще одну деталь: коли голова партії влади написала свій запит (щодо реставраційних робіт з Могилянськими келіями. – Прим. ред.)? Торік 21 грудня. Саме в цей день у Києво-Могилянській академії ми відкрито надали документи. І з-поміж експертів були й ті, хто працює над альтернативою 5655 – Містобудівним кодексом. За тиждень до цього в уряді Мінрегіон не зміг протягнути постанову-клон містобудівної "реформи", яку розкритикували Європарламент, Єврокомісія і нещодавно Chatham House. Але відбілюватися політикам, користуючись з репутації Могилянки, ніхто не дасть", – говорить Квіт.

28 березня до комерційного відділу, який відповідає за рекламу, звернувся посередник, який попросив за гроші зняти цю колонку із сайту "Еспресо", говорить генеральна продюсерка "Еспресо" Анастасія Равва.

"Стандарти, якими послуговується наша редакція, не просто не дозволяють нам брати кошти за зачищення інформаційного поля, а й зобов’язують поінформувати суспільство про такі спроби, аби запобігти подальшим намаганням втручатися в редакційну політику", – зазначила Равва.

Голова громадської ініціативи "Голка" Ірина Федорів наголошує, що це не перша спроба зачистити інформаційне поле, коли йдеться про скандальну містобудівну "реформу" (5655) чи про роботу над альтернативною ініціативою – містобудівним кодексом:

"Велика відбудова – це великі гроші. А великі гроші – це великі гравці, які прагнуть створити нечесні правила гри. Королівський інститут Chatham House, який використав для підготовки документа "Зміцнення довгострокової стійкості в Україні. Боротьба з корупцією в часи війни" аналітику нашого експерта Могильного про урядову постанову-клон містобудівної "реформи", наголосив, що є ризики виникнення будівельного картелю. У когось ще виникають сумніви, що маємо картельну змову? Великі забудовники хочуть для себе такі правила гри, які їх влаштовують і дозволяють швидко освоювати кошти на відбудову. Зайвий шум тут ні до чого. Раніше цензура проявилася на "Урядовому кур’єрі". "Еспресо" – не урядове видання. Тут зняти матеріал у адміністративному порядку не можуть, тож роблять спроби вирішити все за гроші. Не вийшло", – нагадала Федорів.

За її словами, до історії із законодавчою ініціативою 5655 та поведінки лобістів "всі вже звикли за ці два роки"

"Зараз на цьому тлі найбільш ганебно виглядає спроба дискредитувати Могилянку. Помічник депутата Київради зі "Слуги народу" після цієї публікації звинуватив очільника Могилянки… в чому? В джинсі! А хто ж у нас насправді за гроші намагається зараз зачистити інформаційне поле? Ці кейси мають бути сигналом для наших міжнародних партнерів. Що стосується центральної влади, то після такого безціннісного лобіювання, яке гальмує розвиток країни на роки, мали б бути кадрові рішення", – додала Федорів.

Liked the article?
Help us be even more cool!