ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фільм про окупований Маріуполь "Юрик", який викликав критику, вилучили з усіх платформ

Фото – фейсбук OsnovaFilm
Фото – фейсбук OsnovaFilm

Компанія OsnovaFilm, яка створила фільм про окупований Маріуполь “Юрик. Дорога, не торкаючись землі”, після критики в соцмережах вирішила зняти стрічку з усіх ресурсів для доопрацювання. Телеканал СТБ, на замовлення якого було створено фільм і в ефірі якого відбулася його прем'єра, теж вилучив його з показу.

Про це  OsnovaFilm та СТБ повідомили 5 вересня на своїх фейсбук-сторінках.

Канал СТБ зазначив, що доручив OsnovaFilm “внести значні зміни й розробити нову версію фільму”. 

“Зокрема, виключити будь-які згадки Маріуполя як місця, в якому розгортаються події, і не використовувати назв інших українських міст, що знаходились чи тимчасово знаходяться під російською окупацією. Художня стрічка має включати в себе документальний постскриптум, що відобразить реальні факти про масштаб російських злочинів та жертв серед мирного населення і не містити проявів інших організацій в частині висвітлення евакуаційного процесу”, – зазначив телеканал та перепросив у глядачів, яких ранив показ стрічки.

Компанія OsnovaFilm нагадала, що раніше вирішила доопрацювати фільм, але вирішила зняти його, оскільки вважає, що “ці міри були недостатніми”.

“Художній фільм “Юрик” буде знято з усіх наших ресурсів, і ми продовжимо роботу над змінами, зокрема: виключення міста Маріуполь з фільму та виключення назви місії евакуації, які не відповідали дійсності. Ми збережемо історію дитини на війні, бо це вкрай важливо для України, саме такі історії змушують світ не забувати про наш біль і про нашу війну”, – зазначила компанія.

У доопрацьованому фільмі з’явиться документальний постскриптум, а згадка про реальні події буде вилучена.

“Ми ще раз приносимо вибачення жителям Маріуполя, а також захисникам міста і волонтерам, які робили все можливе, щоб урятувати людей від злочинів окупантів”, – зазначила компанія.

Нагадаємо, воєнна драма “Юрик. Дорога, не торкаючись землі” – це проєкт спільного виробництва, який на замовлення телеканалу СТБ створили український продакшн OSNOVAFILM та естонський телеканал ETV (ЕТеВе). У фільмі розповідають історію 11-річного Юрика, який з родиною жив у Маріуполі, але зміг евакуюватися. Прем'єра стрічки відбулася 24 серпня на СТБ.

Як повідомляє Суспільне Культура, стрічка “Юрик” спричинила обурення з боку тих, хто пережив окупацію та обстріли в Маріуполі. Зокрема, фільм критикують через невідповідність документальній основі. 

Фотограф Євген Сосновський, який 62 дні пробув у блокадному місті та вивіз звідти відомий щоденник дев'ятирічного хлопчика Єгора, звернув увагу на невідповідність у таких аспектах: відтворення побуту в підвалах (світло, вода та інші речі не були доступними); відсутність зелених коридорів; відсутність представників ОБСЄ та Червоного Хреста.

Виконувач обов'язків міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв у коментарі Суспільне Культура наголосив, що МКІП не є замовником у виробництві стрічки та не фінансував її.

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики та Ради національної безпеки і оборони. Мінкульт він просить вжити заходів, “щоб правовласник фільму прибрав напис “Засновано на реальних подіях” та перед трансляцією зазначав, що це повністю художній фільм, який не претендує на реальне відображення масштабів трагедії”. А РНБО Забавін просить перевірити, чи загрожує “Юрик” національній безпеці.

Liked the article?
Help us be even more cool!