ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Головред руху "Чесно" заявив про тиск із боку низки інтернет-ресурсів і телеграм-каналів

Головний редактор руху “Чесно” Олександр Саліженко повідомив, що кілька інтернет-ресурсів та анонімних телеграм-каналів поширюють дезінформацію про те, що він нібито ухиляється від мобілізації. Про це він написав 2 квітня на своїй фейсбук-сторінці. 

“Кілька інтернет-помийок та анонімних телеграм-каналів нещодавно згадали про мене – начебто я ухиляюсь від мобілізації. Паралельно особи, які за стилем діяльності дуже нагадують адвокатів Медведчука, надіслали звернення в ДБР з вимогою перевірити роботу Вінницького ОТЦКСП. Нібито вони недопрацьовують, бо ж я досі не мобілізований”, – написав він.

Він опублікував фото з-під військомату і додав, що з власної ініціативи без жодних повісток з’явився до 4 відділу Вінницького РТЦК та СП та пройшов військово-лікувальну комісію.

Саліженко також нагадав, що лікується від раку і неодноразово про це писав. За його словами, у висновку комісія рекомендувала визнати його непридатним із вилученням з військового обліку, документи справи досі на розгляді Вінницької ОТЦКСП.

“З 2020 року я публічно і неодноразово писав про своє лікування раку, давав інтерв’ю про це та є амбасадором підтримки дорослих онкопацієнтів. У 2020 році мені встановили діагноз: неходжкінська первинна медіастинальна В-великоклітинна лімфома з метастазами в низці лімфовузлів та кістках (IV стадія). Перебуваю під наглядом у Національному інституті раку та маю групу інвалідності”, – написав він.

Він вважає, що діяльність руху “Чесно” “незручна для багатьох проросійських політиків, які намагаються дискредитувати громадських активістів та процес мобілізації”. 

Лідерка руху “Чесно” Віта Думанська в колонці для “Української правди” зауважила, що для тиску на громадськість інтернет-помийки використовують владні ресурси, зокрема Державне бюро розслідувань.

“На підставі звернення громадянина ДБР ініціювало перевірку бездіяльності ТЦК щодо мобілізації Саліженка. Причому бюро відразу взялося працювати над цим зверненням. Хоча часто держоргани громадянам відправляють відписки або ж не вчиняють ніяких дій”, – написала вона.

Також вона додала, що це не єдиний випадок, коли через погрози мобілізацією перешкоджають роботі громадських організацій. За її словами, схоже звернення щодо Віталія Шабуніна з Центру протидії корупції написав голова громадської організації “Громадська рада доброчесності”, адвокат Ростислав Кравець.

У коментарі “Детектору медіа” Олександр Саліженко розповів, що кілька разів помічав у медіамоніторингу руху “Чесно”, що інтернет-ресурс “Закон і бізнес” згадує його разом із представниками інших організацій у контексті нібито ухилення від військової служби. Інформаційна атака проти нього розпочалася кілька тижнів тому.

Видання помітило однакові матеріали, зокрема, на сайтах “Закон і медіа”, “Комсомольська правда” (нині “Коротко про”), Знай.ua та uanews.net. Окрім Олександра Саліженка, ресурси також згадують журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, голову правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, очільника Фундації DEJURE Михайла Жернакова та інших представників антикорупційних організацій.

 
Скриншот "Детектора медіа" матеріалу на сайті "Комсомольської правди" (нині "Коротко про") за 1 квітня 2024 року
 
 

 

Скриншот "Детектора медіа" матеріалу на сайті "Знай.ua" за 1 квітня 2024 року

Олександр Саліженко розповів, поки що невідомо, хто написав заяву в ДБР із проханням провести перевірку “бездіяльності” ТЦК щодо його мобілізації. “Чесно” це зʼясовує.

Liked the article?
Help us be even more cool!