ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гуменюк пояснила, за яких обставин медіа зможуть допустити до роботи в "червоній зоні"

22.03.2023, 14:44
Фото – Детектор медіа
Фото – Детектор медіа

Зонування прифронтових та прикордонних територій для роботи журналістів на “червону”, “жовту” та “зелену” переглядатиметься щотижня. Також оперативно розглядатиметься питання щодо доступу ЗМІ до конкретної ділянки “червоної зони” для висвітлення ситуації, яка того потребує.

Про це агенції АрміяInform розповіли начальник пресслужби ОСУВ “Хортиця” капітан Ілля Євлаш, начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України капітан 1 рангу Наталія Гуменюк та помічник командувача Об’єднаних Сил ЗСУ полковник Євгеній Силкін.

За словами Іллі Євлаша, це зумовлене, зокрема, і безпекою операцій: “Тобто там можуть бути певні операційні дії, які вимагають на певний час відсутності журналістів у цій зоні, або ж це може бути обумовлене також і тим, що в зоні проведення операцій зараз ведуться активні бойові дії і є високий ризик травмування або загибелі журналістів”.

“Зони будуть переглядатися щотижня. Наприклад, якщо цього тижня впроваджений один населений пункт у “червоній зоні”, то наступного тижня він може перейти в “жовту”. Також вони можуть вводитись одразу. Наприклад, якщо різко десь змінюється оперативна обстановка, то там може одразу вводитися “червона зона”, – зазначив Євлаш.

Як зауважила Наталія Гуменюк, перегляд зон залежатиме і від змін оперативної ситуації.

“Також ми будемо реагувати й на ситуації, які потребуватимуть негайного висвітлення. Тобто ми залишаємо за собою право командувача ОСУ оперативно розглянути питання щодо доступу на конкретну ділянку навіть “червоної зони” для об’єктивного висвітлення і доведення до світової спільноти тієї ситуації, яка того потребує”, – наголосила Гуменюк.

Крім того, військові не можуть убезпечити журналістів у деяких районах, які межують з державним кордоном Росії та Білорусі й де часто відбуваються обстріли, зазначив помічник командувача Об’єднаних Сил ЗСУ полковник Євгеній Силкін:

“Тому вільне пересування журналістів там неможливе. І на час, коли відбуваються обстріли, ми не даємо дозволу на роботу журналістів. Лише після закінчення ми допускаємо журналістів у супроводі офіцерів”.

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого внесено зміни до наказу №73 Головнокомандувача Збройних сил України щодо взаємодії зі ЗМІ під час воєнного стану. Згідно зі змінами, акредитація журналістів здійснюватиметься тільки на строк до шести місяців, і для перебування медійників на фронті відтепер передбачено три зони: “зелену”, “жовту” та “червону”. 

Раніше представники медійної спільноти виступили з ініціативою створити робочу групу при Офісі президента для вдосконалення того, як регулюється їхня взаємодія з військовими, та надали свої пропозиції до Генштабу ЗСУ щодо покращення комунікації між журналістами й військовими.

20 березня Донецька обласна військова адміністрація визначила на території області три зони – “червону”, “жовту” та “зелену” – для роботи журналістів акредитованих ЗМІ.

Також було визначено три зони в районах відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ “Одеса”.

20 березня Медіарух, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану і закликали негайно нормалізувати ситуацію з доступом до висвітлення бойових дій і їхніх наслідків.

Зняти обмеження для журналістів щодо доступу до висвітлення бойових дій закликала і міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!