ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ізраїль вирішив закрити в країні телеканал Al Jazeera

Al Jazeera. Фото – aa.com.tr

Уряд Ізраїлю одноголосно ухвалив рішення закрити в країні представництво катарського супутникового телеканалу Al Jazeera. З такою заявою 5 травня виступив прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, повідомляє AP.

“Репортери Al Jazeera завдали шкоди безпеці Ізраїлю та підбурювали проти солдатів. Настав час прибрати рупор ХАМАС із нашої країни”, – заявив Беньямін Нетаньягу.

Надзвичайний наказ передбачає конфіскацію телевізійного обладнання, заборону трансляції репортажів каналу та блокування його вебсайтів.

Через кілька годин після наказу Al Jazeera вимкнули з основних кабельних і супутникових провайдерів Ізраїлю. Однак його сайт і численні онлайн-посилання на потокове передавання все ще працювали 5 травня.

Закон, ухвалений минулого місяця, дозволяє уряду вживати заходів проти Al Jazeera, повідомили в офісі Нетаньяху.

Своєю чергою Al Jazeera заявив, що Ізраїль придушує вільну пресу, що “розглядається як спроба приховати свої дії в секторі Газа, суперечить міжнародному та гуманітарному праву”.

Ізраїль давно мав непрості відносини з Al Jazeera, звинувачуючи його в упередженості. Ці відносини ще більше погіршилися після початку війни ХАМАС проти Ізраїлю 7 жовтня 2023 року, коли бойовики угруповання атакували південь Ізраїлю.

Al Jazeera є одним з небагатьох міжнародних медіа, які залишалися в Газі протягом всієї війни між ХАМАС та Ізраїлем, транслюючи сцени авіаударів і переповнені лікарні та звинувачуючи Ізраїль у масових убивствах. Також арабська служба телеканалу часто публікує дослівні відеозаяви ХАМАС та інших бойових угруповань у регіоні.

Як пише видання, рішення закрити канал може посилити напруженість у відносинах з Катаром, тоді як уряд Дохи відіграє ключову роль у посередницьких зусиллях щодо припинення війни в Газі.

Як повідомляв ІМІ, 20 жовтня 2023 року уряд Ізраїлю схвалив правила, які дозволять йому тимчасово закрити іноземні телеканали під час чинного надзвичайного стану через війну з ХАМАС, якщо канали завдають шкоди національній безпеці.

Ізраїльська розвідка “Моссад” підтримала висунуту пропозицію Шломо Караї. “Моссад” надав уряду дані, що співробітники телеканалу розкривають інформацію про місце розташування сил Армії оборони Ізраїлю і в такий спосіб наражають військових на небезпеку.

Liked the article?
Help us be even more cool!