ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Кібер Спротив" отримав доступ до російської системи моніторингу ЗМІ "Катюша"

Українські хакери групи “Кібер Спротив” отримали доступ до департаменту інформації та масових комунікацій міністерства оборони РФ та передали в розпорядження міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm внутрішню документацію та доступи до програмного забезпечення, що використовують російські військові пропагандисти.

Зокрема, хактивісти отримали доступ до інформаційно-аналітичної системи онлайн-моніторингу ЗМІ “Катюша”.

Фото – InformNapalm

"Катюша" – це система, яка є своєрідним російським аналогом SemanticForce. Розробник – приватна компанія "M13". Вони стверджують, що спеціалізуються на інформаційних технологіях у сфері медіамоніторингу. Мають три системи: "Арсенал", "Арена" та "Катюша". Їх ПЗ використовують в адміністрації президента РФ, уряді, федеральних міністерствах і відомствах, регіональних державних органах виконавчої влади, комерційних компаніях і громадських організаціях. У 2021 році МО РФ купило ліцензію на користування "Катюшею", виділивши на це 320 млн руб. до 2023 року включно", – зазначає InformNapalm.

Розслідувачі з'ясували, що дає "Катюша":

  • Моніторинг ЗМІ 24/7. За даними розробника, база становить 40 тисяч джерел: російські федеральні та регіональні медіа, іноземні російськомовні та “ключові” іноземні медіа.
  • Можливість класифікації інформації за часом, темами, рубриками, іменованими об’єктами і типами ЗМІ.
  • Оцінювання якості інформації за тональністю та охопленням аудиторії.
  • Можливість моніторингу ключових російських друкованих медіа.
  • Моніторинг як традиційних ЗМІ, так і нових медіа (соцмережі).
  • Виведення головних інформаційних подій дня, тижня або обраного періоду.
  • Виявлення скоординованих інформаційних атак.

Втім, зазначають розслідувачі, внутрішнє дослідження “Катюші” хакерами показало її справжні можливості. Система виводить на екран події та повідомлення за рубриками (вгорі), наприклад щодо ТРК “Звєзда”:

Фото – InformNapalm

Або щодо іноземних ЗМІ, що пишуть про армію РФ:

Фото – InformNapalm
У систему підтягуються щотижневі та щомісячні звіти:
 
Фото – InformNapalm

До системи щоденно додаються наклади найбільших російських друкованих ЗМІ:

Фото – InformNapalm

Перша вкладка "Вооруженные силы РФ" має більше опцій для аналізу, а повідомлення одразу маркуються за тональністю – позитивні (зелений колір), негативні (червоний колір), нейтральні (жовтий колір). Тут можна побачити значущі публікації та події (тобто ті новини, які мають найбільший індекс цитованості), здійснити пошук щодо персон та організацій (система підтягує повʼязані новини).

Фото – InformNapalm

Як зазначають розслідувачі, соцмережам росіяни приділяють особливу увагу. Система в реальному часі видає пости, що публікуються у вконтактє, телеграмі, ЖЖ, однокласніках тощо. Фейсбук та інстаграм теж там є, але в дуже незначній кількості. Підтягуються відео з ютубу. Були помічені там і українські канали, які підтягнула російська система.

Фото – InformNapalm
Фото – InformNapalm

Також у системі є вкладка з аналізом популярних російських телеграм-каналів. Причому їх одразу відсортовано на позитивні та негативні. 

Фото – InformNapalm

Також система підтягує статистику публікацій та згадувань персон та організацій за обраний період.

"Аналізуючи цю систему, ми прийшли до висновку, що "Катюша” – це така собі "потьомкінська дєрєвня". Очевидно, що ДІМК МО РФ використовує її для звітності. Втім, система явно некоректно відображає тональність повідомлень. Негативні повідомлення про ЗС РФ та військово-політичне керівництво РФ або не враховуються, або позначаються нейтральними. Це таке собі окозамилювання – "всьо харашо, прєкрасная маркіза", жодного негативу про лучезарного Путіна чи армію, жодних невдач. Такий собі цифровий Конашенков – "патєрь нєт", – зазначають українські хактивісти.

За їхніми даними, система аналізує переважно російський інформаційний простір. Західні й українські медіа присутні в базі, але їх потрібно шукати вручну. На загальну картину вони не впливають. А будь-який аналіз переважно базується тільки на російських цензурованих і самоцензурованих джерелах.

"Відповідно, цінність такої системи лише у віддзеркаленні російської інформаційної дійсності: чудово простежуються розгалужена мережа підконтрольних медіа, скоординовані інформаційні хвилі, тотальна цензура (причому більше самоцензура), паралельна реальність, "переможна перемога". Так, негативні новини в системі теж були. Але на одну "негативну" новину розгалужена російська система пропаганди накидує десятки позитивних новин, досить ефективно переключає увагу, зміщує акценти. Після успішного ураження штабу ЧФ РФ, 22 вересня, ми особисто слідкували в онлайн-режимі, як російська машина пропаганди швидко реагувала і, на ходу адаптуючись, формувала зовсім інші сенси", – додали розслідувачі.

Liked the article?
Help us be even more cool!