ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремлівські документи: Російські тролі підважують підтримку України в США

09.04.2024, 11:40

База кремлівських внутрішніх документів, до якої отримала доступ європейська розвідувальна служба і яку переглянули у Washington Post, свідчить про написання тролями й політтехнологами, пов’язаними з Кремлем, тисяч фейкових новин, дописів у соцмережах і коментарів.

Про це пише The Washington Post.

Ці коментарі пропагують американський ізоляціонізм, розбурхують тривожність щодо безпеки кордону США й намагаються поглибити економічні й расові напруги в країні, щоб вплинути на політичні дебати в конгресі й деінде та підігрівання антиукраїнських настроїв.

Наприклад, один з таких політтехнологів доручив робітнику ботоферми, що працює на його компанію, написати коментар “до 200 символів від імені мешканця передмістя мегаполіса”.

За задумом політтехнолога, цей вигаданий американець “не підтримує військової допомоги, яку США надають Україні, й вважає, що ці гроші треба витратити на захист американських кордонів, а не українських. Він бачить, що політика Байдена веде США до колапсу”.

Washington Post було надано понад 100 документів, створених з травня 2022 до серпня 2023 року, щоб викрити кремлівську пропаганду, націлену на підваження підтримки України в Сполучених Штатах, а також масштаб і методи цієї пропаганди. 

“Одним із пріоритетів Росії є зупинити постачання зброї, тож вони закидають нас усім підряд і дивляться, що подіє. Ми спостерігаємо широку кампанію, до якої входить кілька напрямів роботи, деякі ефективніші за інші. Росіянам байдуже. Вони просто намагаються засіяти середовище”, – зазначив один республіканський посадовець з Капітолійського пагорба.

Метадані багатьох документів свідчать, що ті були написані членами команди, очоленої Іллею Гамбашидзе, головою московської піар-компанії “Агентство соціального проєктування”.

Гамбашидзе перебуває під санкціями США з минулого місяця за свою участь у “тривалій кампанії шкідливого іноземного впливу” за наказами Кремля, зокрема шляхом створення сайтів-клонів справжніх європейських медіа. 

Ані Гамбашидзе, ані речник Кремля Дмитро Пєсков не відреагували на звернення видання по коментар.

У планах команди Гамбашидзе йдеться про використання “недовговічних” акаунтів, щоб уникнути викриття. Маніпулятори соцмережами послуговуються такими акаунтами для публікації посилань на матеріали; ці дописи й акаунти видаляються після того, як інші користувачі поширюють оприлюднений контент. Цей метод покликаний приховати справжнє походження дезінформації, стверджують дослідники.

Зусилля Кремля з підваження американської підтримки України почалися в січні 2023 року. Тоді перший заступник голови апарату Кремля Сергій Кірієнко скликав команду політтехнологів, які вже працювали над послабленням підтримки Києва в Європі й серед яких був, зокрема, Гамбашидзе, і доручив їм розширити свої операції, свідчать документи. Ці політтехнологи залучають десятки працівників ботоферм і перекладачів.

Невдовзі, йдеться в одному з документів, московським політтехнологам було наказано створювати медіаконтент для американців, який просував би звинувачення проти українського керівництва – “продаж і викрадення зброї”, наданої Україні.

Політтехнологам було доручено розбудувати середовище, де “американці не готові жертвувати власним добробутом заради конфлікту в Україні”, а також представляти дедалі ближчі відносини Росії з Китаєм як нову загрозу, “яку США створили власними діями”.

Коли навесні адміністрація Байдена готувалася знову протягти додаткове фінансування для України через конгрес, сайти, пов’язані з Кремлем, за інформацією Microsoft та інших дослідників, активізували свої зусилля з поширення дезінформації про міграцію й кордон з Мексикою.

Водночас кремлівські політтехнологи пильно стежили за американськими соцопитуваннями й падінням підтримки України серед американців, зокрема республіканців. Вони також двічі на місяць проводили власні онлайн-опитування через рекламу в інтернеті й соцмережах на кшталт Facebook і TikTok. Результати, що свідчили про незначні спади підтримки України, є суціль ненадійними, але політтехнологи передавали їх своєму керівництву в Кремлі як показник успіху.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!