ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримські газети судяться із сімферопольською мерією

19.07.2011, 03:14

Залізничний суд Сімферополя відмовився задовольнити вимогу кримської газети «События» зобов'язати мерію міста надати інформацію про витрати міського бюджету. На думку журналістів тижневика, тим самим суд допоміг міськраді приховати від виборців важливу інформацію. Редакція газети оскаржує це рішення в Апеляційному суді Криму, повідомляє «Радіо Свобода».

 

Свій запит журналісти відправили чиновникам ще до ухвалення закону «Про доступ до публічної інформації», тож здобути інформацію виявилося досить складно. Здебільшого йшлося про матеріально-технічне забезпечення діяльності депутатів і ради, яке здійснюється за бюджетні кошти, а також оплати праці чиновників.

У грудні 2010 року редакція газети, отримавши неповні відповіді на низку інформаційних запитів, вирішила у суді домагатися від міськради і виконкому оприлюднення необхідних даних. Однак суд відмовив у задоволенні позову.
 

18 липня журналісти подали апеляцію, оскільки вважають, що суд поставив сторони у нерівні умови, не давши юристам редакції достатньо часу для ознайомлення із запереченнями відповідача.

 

Головний редактор тижневика «События» Руслан Югош сказав «Радіо Свобода», що новий закон хоч і полегшив пошук інформації, однак у повній мірі так і не запрацював. Він не виключає, що у випадку неотримання газетою конкретних і повних відповідей на цікаві журналістам запитання, редакція піде «вже випробуваним шляхом: отримуватиме інформацією не за допомогою цього закону, який не завжди працює, а через судові рішення».

Як пише «Радіо Свобода», це не єдиний випадок приховування інформації Сімферопольською міськрадою. Нещодавно ще одна сімферопольська газета - «Первая крымская» - подала позов до суду з вимогою примусити міських чиновників поділитися публічною інформацією. Журналісти просили від міськради дані про те, кому в останні півроку в Сімферополі виділялася земля, але отримали відмову.
 

У такій же ситуації опинилися й представники сімферопольської громадської організації «Демократичний альянс». За словами її голови Світлани Єрещенко, члени цієї організації подають до суду на керівника Республіканського комітету у справах національностей і депортованих громадян, який відмовився надати інформацію про те, кому виділяють житло за програмою облаштування раніше депортованих.

 

18 липня представники «Демократичного альянсу» також звернулися з інформаційними запитами з проханням оприлюднити декларації про доходи прем'єр-міністра АРК Василя Джарти, його першого заступника Павла Бурлакова і мера Сімферополя Віктора Агєєва. За словами Світлати Єрещенко, якщо за 5 днів вони не отримають цю інформацію, то «Демальянс» подаватиме до суду.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!