ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ наголосила на неприпустимості тиску на Суспільне

Комісія з журналістської етики висловлює підтримку Суспільному мовнику та наголошує на неприпустимості тиску на мовника і будь-якого втручання в його редакційну політику. 

Про це йдеться в заяві КЖЕ щодо належної ролі Суспільного під час війни.

Так комісія відреагувала на випади щодо мовника з боку народної депутатки Мар’яни Безуглої, а також на інформацію про прагнення вилучити Суспільне з праймтайм-ефірів Єдиного марафону. 

“У світлі цієї інформації комісія хотіла б наголосити на своїй підтримці реформи суспільного мовника, яка є одним з успішних прикладів медіареформ часів незалежності. Адже результатом цієї реформи є перетворення неповороткого державного гіганта з обласними філіями, що часто виступали рупорами влади, на конкурентне медіа, яке дотримується стандартів журналістської етики”, – йдеться в заяві.

Там нагадали, що мовник жодного разу не отримав на свою діяльність “закріплену на рівні законодавства гарантовану фінансову суму у 0,2% від загальної суми видатків державного бюджету”.

Водночас КЖЕ звернула увагу, що під час повномасштабного вторгнення довіра до Суспільного мовника зросла з 60,5% у 2020 до 86% у 2023 році. 

“Після створення Єдиного марафону моніторинги дотримання стандартів на ньому також показують, що серед усіх мовників саме Суспільне має найменшу кількість порушень та найбільш збалансовано надає слово представникам усіх політичних фракцій у Верховній Раді України”, – зазначає КЖЕ та додає, що мовник, незважаючи на недофінансування та загальну спробу держави консолідувати інформаційні потужності, залишається “острівцем якісного контенту, якому довіряють споживачі”.

Комісія висловлює свою незаперечну підтримку реформованому мовнику та наголошує, що:

  • тиск на мовника, зокрема шляхом поширення неперевіреної та/або недостовірної інформації політиками та іншими публічними особами, є неприпустимим;
  • будь-яке втручання в його редакційну політику, спрямоване на обмеження доступу представників певних верств суспільства загалом та політичних рухів безпосередньо, є надмірним втручанням у свободу медіа попри правовий режим воєнного стану;
  • дотримання журналістами Суспільного стандартів журналістської етики та надання об’єктивної та перевіреної інформації про поточні події є вакциною проти утвердження монополізованого інформаційного простору;
  • забезпечення належного функціонування Суспільного, зокрема через його повноцінне фінансування, є запорукою сталості плюралізму думок навіть у країні, що воює.

Що передувало

24 квітня стало відомо, що Державний департамент США вніс національний телемарафон “Єдині новини” до свого звіту щодо порушень прав людини в Україні за 2023 рік. У звіті зазначили, що телемарафон забезпечує “безпрецедентний рівень контролю влади над теленовинами”.

24 квітня народна депутатка Мар’яна Безугла опублікувала на своїй фейсбук-сторінці кілька постів, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, зарахувавши до “державних” і Суспільне Мовлення.

Зокрема, вона зазначила, що “Суспільне, “Дом” і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти”, і запропонувала залишити фінансування лише одного каналу, зокрема “Ради” або Суспільного.

25 квітня голова Наглядової ради Суспільного Світлана Остапа заявила, що Суспільне хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону. Натомість наглядова рада сформувала зустрічну пропозицію щодо перерозподілів слотів у марафоні – передати всі прайми Суспільному.

29 квітня Суспільне Мовлення звернулося до голів чотирьох комітетів Верховної Ради з проханням дати оцінку висловлюванням народної депутатки Мар’яни Безуглої, розглянути спроби тиску на медіакомпанію та підривання реформи існування незалежного мовника, яка була однією з передумов вступу України до Європейського Союзу.

Liked the article?
Help us be even more cool!