ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Латвія не дискримінувала російськомовних, реформуючи освіту – ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини став на бік Латвії в справі, де представники російськомовної меншини судилися з державою через переведення освіти на латиську мову в приватних освітніх закладах.

У рішенні палати в справі "Джибуті та інші проти Латвії" Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що не було порушення статті 14 (заборона дискримінації) у поєднанні зі статтею 2 Протоколу № 1 (право на освіту) Європейської конвенції з прав людини. Суд також нагадав про схоже рішення, ухвалене у вересні в справі "Валіулліна та інші проти Латвії", пише "Європейська правда".

Справа "Валіулліна та інші" стосувалася змін до законодавства у 2018 році, які збільшили кількість предметів, що мали викладатися державною латиською мовою в державних школах, що призвело до зменшення часу викладання російською мовою.

У 2019 році Конституційний суд Латвії ухвалив рішення щодо конституційності відповідних поправок, визнавши їх такими, що відповідають конституції.

Справа "Джибуті та інші" стосувалася тих самих змін, але для приватних шкіл. 

У цій справі Конституційний суд також постановив, що законодавство, регулюючи використання мов у загальноосвітніх навчальних закладах приватної форми власності, забезпечило баланс між сприянням використання державної мови та правами осіб, які належать до меншин, для збереження та розвитку своєї ідентичності та культури.

Суд встановив, зокрема, що заходи, вжиті латвійським урядом для збільшення використання державної мови в школах, були пропорційними й необхідними, зокрема, для забезпечення єдності в системі освіти та достатнього рівня володіння латиською мовою для ефективної участі громадян у суспільному житті.

Заявники в обох справах є або громадянами Латвії, або негромадянами Латвії, які постійно живуть у країні. Це батьки і діти, які ідентифікують себе як частину російськомовної меншини в Латвії.

Латиська мова є єдиною державною мовою Латвії. Однак після того, як Латвія знову стала незалежною державою, мовою освіти були латиська та російська. З часом освітні реформи зумовили збільшення кількості предметів, що викладаються латиською мовою, і ширше використання латиської мови в школах.

У березні 2018 року були ухвалені поправки до закону про освіту та закону про загальну освіту. Відповідно до цих положень, частка предметів, що викладаються в державних і приватних школах латиською мовою, збільшилася з певними винятками, передбаченими для шкіл, де мовою навчання є інша мова Європейського Союзу або інша мова відповідно до міжнародних угод. 

Причинами такого розширення сфери застосування латиської мови були збільшення використання мови в суспільстві, зміцнення її позицій і розширення можливостей для інтеграції в суспільство.

Врешті-решт розширення сфери застосування латиської мови зумовить те, що в першому-шостому класах навчання здійснюватиметься латиською мовою щонайменше на 50%, у сьомому-дев'ятому класах – щонайменше на 80%, а надалі – на 100%. У початкових і середніх школах мови меншин та інші курси можуть пропонуватися як окремі предмети.

Liked the article?
Help us be even more cool!