ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мешканку Херсона, яка під час окупації погодилася стати директоркою школи, засудили до 12 років

Малиновський районний суд міста Одеси заочно засудив до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна громадянку України, яка під час окупації міста Херсона добровільно погодилася стати директоркою школи №51.

Таке рішення суд ухвалив 24 листопада 2023 року, повідомляється на сайті суду.

Обвинувачена встановила нову охорону та обмежила доступ до школи тих осіб, які не погодилися співпрацювати з окупаційною владою. 

Також вона добирала вчителів, які працюватимуть у школі від окупаційної влади, та впроваджувала освітні програми країни-агресора. Крім того, вона незаконно заселяла російських учителів у житло громадян, які відмовилися від співпраці з РФ.

Під час судових дебатів прокурор просив визнати громадянку винною та призначити відповідне покарання в межах санкцій осудних статей, а саме 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та права обіймати посади, а також вести діяльність, пов'язану з освітнім процесом, строком на 15 років.

Своєю чергою захисниця обвинуваченої просила постановити виправдувальний вирок. 

Суд визнав громадянку України винною у вчиненні дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора в закладах освіти (ч. 3 ст. 111-1 КК України), та в умисних діях, спрямованих на допомогу державі-агресору, окупаційній адміністрації держави-агресора, з метою завдавання шкоди Україні шляхом реалізації рішень та дій держави-агресора, окупаційної адміністрації держави-агресора (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Також суд позбавив обвинувачену права обіймати посади та вести діяльність, пов'язану з освітнім процесом, строком на 15 років.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

За даними видання “Мост”, ідеться про Раїсу Муршаті. До окупації Херсона 66-річна жінка перебувала на пенсії, але погодилася на пропозицію окупаційної влади очолити одну зі шкіл обласного центру. До виходу на пенсію вона до березня 2022 року працювала вчителькою математики в Херсонському навчально-виховному комплексі – загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів №9 Херсонської міської ради. 

Раїса Муршаті відома в Херсоні як активістка організації “Изначальный Дом Изначально Вышестоящего Отца” – секти езотеричного спрямування, створеної росіянином Віталієм Сердюком. Ідеологія секти – створене її засновником вчення “Вищого Отця”, яке пропагує зародження “Шостої раси”, покоління “Сінтез-вогню”. На сайті секти йдеться про Радянський Союз із “потужною енергетикою розвитку, яка створювала в Планетарному масштабі новий Шлях розвитку”. Діє секта переважно на території Росії, має філії в Казахстані й Узбекистані.

За даними “Мосту”, в Херсоні секта була представлена двома громадськими організаціями – “Науково-філософська асоціація “Метагалактичний центр розвитку людини” (Раїса Муршаті – її співзасновниця) та “Громадська організація наукових, філософських, творчих підходів розвитку людини нової доби “Метагалактичний Центр Херсона”. Остання орендувала офіс у будівлі за адресою: Херсон, вул. Лютеранська, 24. Ця будівля належить підозрюваному в державній зраді Володимиру Сальдо.

Liked the article?
Help us be even more cool!