ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінфін планує урізати фінансування всіх напрямків Мінкульту – заява комітету з гуманітарної політики

25.03.2020, 15:47
Фото - fgorenie.org
Фото - fgorenie.org

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики заявляє, що Міністерство фінансів готує зміни в державний бюджет, зокрема, урізає фінансування всіх напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. Залишаються лише видатки на утримання – тобто зарплатню.

Про це йдеться у заяві комітету, оприлюдненій 25 березня на офіційній сторінці.

За даними комітету, Мінфін хоче позбавити фінансування, зокрема, на 750 млн грн Держкіно, на 500 млн грн Український культурний фонд, на 150 млн грн Інститут книги, туризм – на 240 млн грн, на суму понад 500 млн грн програми “зшивання країни”, реставраційні роботи по захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики. 

Також в комітеті додали, що не відомо наразі як уріжуть фінансування спорту. 

Комітет закликає Мінфін утриматись від прийняття рішень до проведення консультацій.

“Наголошуємо, що такий крок призведе до кризи і стагнації креативних індустрій країни, втрати тисяч робочих місць. Ми розуміємо, що в ситуації з розповсюдженням коронавірусу і необхідності залучати додаткові кошти для боротьби з вірусом, необхідно переглядати бюджет. Проте, будь-які кроки мають обговорюватись з депутатами профільно комітету та з залученням представників міністерства. … Ми готові оперативно увійти в діалог і напрацювати рішення, які не призведуть до краху культурної сфери нашої держави”, - йдеться у заяві.

Як уточнив “Детектору медіа” голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики та почесний президент “1+1 медіа” Олександр Ткаченко, скорочення цих видатків призведе до ліквідації Державного агентства України з питань кіно, Українського культурного фонду, Інституту книги, а також припинення діяльності творчих спілок, туризму, реставраційних робіт із захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики тощо.

У держбюджеті на 2020 рік на видатки Міністерства культури, молоді та спорту було передбачено 15,4 млрд грн. До цієї суми входили всі видатки за бюджетними програмами самого міністерства, а також Державного комітету телебачення і радіомовлення (у тому числі - фінансова підтримка суспільного мовника), Державного агентства України з питань кіно, Державної служби з етнополітики та свободи совісті, Українського інституту національної пам'яті.

Liked the article?
Help us be even more cool!