ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Миколаївська облрада відмовила "НикВести" в присутності на сесії

Миколаївська обласна рада відмовила виданню “НикВести” в присутності в приміщенні, де перебуватиме головуючий на сесії облради, яка запланована на 14 грудня.

Таку відповідь редакція видання отримала на звернення щодо участі в засіданні облради, повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

Чинний регламент Миколаївської облради, а саме стаття 74 регламенту, визначає, що під час проведення пленарного засідання обласної ради в дистанційному режимі в залі, де відбувається таке засідання, можуть перебувати лише голова облради, його заступник, голова ОВА, працівники апарату ради, а також представники засобів масової інформації. Інші ж депутати беруть участь у засіданні у формі відеоконференції.

Проте обласна рада, яку зараз очолює Антон Табунщик, вважає, що участь можлива лише в дистанційному режимі, оскільки не мають можливості “організувати безпечну присутність представників ЗМІ”.

“Враховуючи, що в Україні триває воєнний стан, а місто Миколаїв перебуває в зоні можливих бойових дій, а також відсутність сесійної зали для безпечного проведення пленарних засідань, обладнаної відповідним укриттям тощо, Миколаївська обласна рада не має можливості організувати безпечну присутність депутатів, доповідачів, представників ЗМІ, запрошених та інших осіб, навіть під час проведення засідань у дистанційному режимі. У зв’язку з цим участь депутатів та інших осіб у пленарному засіданні буде забезпечена виключно в режимі відеоконференції”, – повідомили в Миколаївській облраді.

Водночас в облраді пообіцяли надіслати журналістам посилання на під'єднання до відеоконференції пленарного засідання, а також повідомили, що трансляція пленарного засідання облради буде забезпечена на офіційному сайті Миколаївської обласної ради.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначив, що регламент облради дійсно гарантує журналістам право присутності в залі наживо на дистанційному засіданні.

“Робота журналістів в окремих випадках передбачає ризики, низка журналістів працює навіть на передовій. Тому завданням керівництва ради в цій ситуації було не обмежувати фізичну присутність журналістів, а лише проінформувати їх заздалегідь про наявні ризики. Це можна було зробити під підпис. Також на майбутнє можна змінити норму регламенту, яка щодо дистанційного засідання говорить про право присутності в залі, де проводиться засідання, хоча воно йде дистанційно. Формулювання можна просто прив’язати до приміщення, в якому перебуває голова та працівники апарату ради, тоді це може бути будь-яке приміщення, яке відповідає ситуації”, – зазначив юрист.

До цього, 11 грудня, на офіційному сайті Миколаївської облради опублікували проєкти рішень найближчого засідання облради, а також повідомили, що очільник облради скликав її. Але саме розпорядження опубліковане не було. На це у своєму фейсбуці звернула увагу представниця ІМІ в Миколаївській області Катерина Середа. 

Наступного дня, після зауваження медійниці, на сайті облради все ж опублікували розпорядження та повідомили дату та формат проведення сесії, на якій у дистанційному режимі планують розглянути кадрові питання.

Liked the article?
Help us be even more cool!